Politikk

Flertall for bydelsreform i Oslo

Bystyret støtter byrådet i at det er riktig å se på en ny organisering av Oslo kommune. Det kan bety at Oslo får færre bydeler.

Pressemelding / Publisert: 26.03.2025

Av Byrådsavdeling for helse

Flyfoto av deler av Oslo.
Bystyret støtter byrådet i at det er riktig å se på en ny organisering av Oslo kommune. Bilde: Olav Helland / Oslo kommune.

Et omfattende utredningsarbeid viser at det kan være store fordeler med en ny organisering av bydelene i Oslo kommune. Det samme arbeidet peker på at det er nødvendig å gjennomgå hvilke oppgaver som skal ligge til bydelene, etatene og foretakene. Bystyret har onsdag 26. mars vedtatt å støtte at dette utredes videre, noe som kan føre til en bydelsreform.

– Jeg er veldig glad for at bystyret har gitt sin tilslutning til at vi kan gå videre med dette arbeidet. Det er helt nødvendig i en tid hvor vi har økende behov og forventninger fra innbyggerne, samtidig som kommunen er i en krevende økonomisk situasjon. Da er vi nødt til å omstille oss og finne bedre måter å organisere kommunen på, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg (H).

En bydelsreform kan gi færre bydeler i Oslo

Utredningsarbeidet legger opp til å se på tre ulike alternativer til bydelsstruktur. De tre alternativene er enten 4-6 bydeler, 9-11 bydeler eller 15 bydeler. Det siste alternativet tilsvarer dagens antall. Det fremtidige antall bydeler kan også bli noe annet enn de tre alternativene, avhengig av hva utredningen kommer frem til.

– Hvor mange bydeler vi kommer til å ende opp med er for tidlig å si, men det er sannsynlig at dagens bydelsgrenser blir endret. Vi vet at mange som bor i Oslo har et nært forhold til bydelen sin, og som ansvarlige politikere må vi sørge for en inndeling av byen som gir best mulige tjenester til innbyggerne, sier helsebyråd Thea Kristine Schjerven (H).

Vil styrke lokaldemokratiet

En del av utredningen vil også se på hvordan innbyggerne i større grad kan påvirke saker om har stor betydning for sitt nærmiljø.

– Vi vet at det er mange engasjerte innbyggere i Oslo som er opptatt av lokalmiljøet sitt, som skoleveier, nabolag eller utvikling av parker og plasser. Dette byrådet er opptatt av å styrke lokaldemokratiet, slik at innbyggerne i større grad enn i dag skal ha mulighet til å påvirke saker der de bor. Jeg er derfor glad for at dette er en del av det utredningen skal se på, sier finansbyråd Hallstein Bjercke (V).

Bydelsreformen kan bli en realitet fra 2028

Det er nedsatt sju arbeidsgrupper med bred deltagelse fra mange av kommunens virksomheter som skal stå for utredningsarbeidet. Utredningen vil foregå i to perioder. Første periode vil være konsentrert om å utrede det som må være besluttet av eventuelle organisatoriske endringer før nominasjonsprosessene til bydelsutvalgene starter våren 2026. I dette arbeidet inngår blant annet det å se på ny bydelsstruktur. Byrådet legger opp til at bystyret kan fatte et eventuelt vedtak vinteren 2026.

Perioden fra våren 2026 til høsten 2027 foreslår byrådet blir brukt til å forberede en eventuell ny bydelsstruktur og andre organisatoriske endringer. Målet er at alle endringer i så fall trer i kraft 1. januar 2028.

Pressekontakter

for byrådsleder, Eirik Lae Solberg

Pressevakt
Telefon

for byråd for helse, Thea Kristine Schjerven

Tuva Otterlei Blikom og Tonje Bruun
Telefon

for byråd for finans, Hallstein Bjercke

Nina Gopinder Pannu
Telefon