Salg, servering og skjenking

Mattilsynet og Næringsetaten signerer avtale om tettere samarbeid

For å styrke arbeidet med trygg mat, seriøse aktører og et sikkert uteliv, vil Mattilsynet og Næringsetaten samarbeide. Det skal bidra til felles trygghet for gjester, ansatte og serveringsnæringen.

Aktuelt / Publisert: 22.10.2025

Av Næringsetaten

Næringsetaten og Mattilsynet underskriver intensjonsavtale om samarbeid
Næringsetaten og Mattilsynet samarbeider om et trygt uteliv med trygg mat. Bilde: Siv Seljevold / Oslo kommune.

– Ved å samarbeide tettere kan vi oppdage og løse problemer tidligere, og bidra til et tryggere og mer seriøst uteliv i Oslo, sier Britha Røkenes, etatsdirektør i Næringsetaten.

Målrettet samarbeid

Avtalen innebærer tettere dialog, felles kontroller der det er hensiktsmessig, og regelmessig erfaringsutveksling. Slik kan Næringsetaten og Mattilsynet raskere avdekke og håndtere utfordringer som går på tvers av ansvarsområdene.

– Vi gleder oss til et enda tettere samarbeid med Næringsetaten. De har god oversikt over serveringsstedene i byen, og vi har allerede sett hvordan målrettet samarbeid om useriøse virksomheter gir effekt, sier Ingrid Elisabeth Langmoen-Bjerke, avdelingsleder, avdeling servering og omsetning, tilsynsdivisjon mat og grensekontroll i Mattilsynet.

Avtalen legger også vekt på gjensidig opplæring og varsling ved mulig regelbrudd. En egen arbeidsgruppe skal følge opp samarbeidet og løfte aktuelle temaer til de faste møtene mellom etatene.

Trygt for ansatte og brukere av Oslos uteliv

– Vi har et felles mål om trygghet for forbrukerne, for ansatte og for næringen. Denne avtalen gjør det lettere å samarbeide, og å lære av hverandre til beste for hele byen, sier Røkenes.

Langmoen-Bjerke legger til at Mattilsynet jobber for å sikre helsemessig trygg mat, og hjelpe virksomheter til å gjøre rett og å følge regelverket.

– Vi vet at ikke alle følger reglene, og ved å samarbeide med Næringsetaten, vil det være enklere å avdekke disse. Vi gjennomfører kontroller hos mange av de samme virksomhetene, sier hun.

Motta aktuelle nyheter om salg, skjenking og servering rett i innboksen:

Her melder du deg på

Husk å åpne e-posten første gang du får den, så den ikke forsvinner.