Barnehage

Vil oppheve forbudet mot private barnehager

– Kvalitet er viktigst, ikke hvem som driver barnehagen, sier byråd for utdanning, Julie Remen Midtgarden.

Pressemelding / Publisert: 27.11.2023

Av Byrådsavdeling for utdanning

Barnehage på tur. Barn leker i Oslo klatrepark.
Barn leker i klatrepark. Bilde: Thomas Brun / NTB Scanpix.

I 2016 innførte det rødgrønne byrådet forbud mot etablering av private barnehager i Oslo. Nå sørger det nye blågrønne byrådet for at det igjen blir tillatt å etablere private barnehager.

– Kvaliteten på barnehagetilbudet er viktigst, ikke hvem som driver eller eier barnehagene. Derfor åpner vi nå endelig opp igjen for at private kan etablere barnehageplasser i Oslo der det er behov, sier byråd for utdanning, Julie Remen Midtgarden.

I Oslo er litt over halvparten av barnehagene private, men de private barnehagene er i snitt mindre enn de offentlige. Om lag 15 000 barn går i privat barnehage mot 20 300 barn i offentlig barnehage.

– De private barnehagene fyller en viktig rolle i å sikre kapasitet og kvalitet i byens barnehagetilbud. Vi ønsker en balanse mellom private og kommunale barnehager og å ta alle gode krefter i bruk, sier Julie Remen Midtgarden.

– Byrådet ønsker et mangfold i barnehagetilbudet, slik at familier kan velge det tilbudet som passer best for deres barn, fortetter skolebyråden.

Totalt sett har Oslo god barnehagekapasitet, men i enkelte bydeler og delbydeler er kapasiteten noe lavere.

– Når vi nå gjenåpner for private barnehager så håper vi at det kan hjelpe på både kvaliteten og øke kapasiteten, sier Julie Remen Midtgarden.

Pressekontakter

for byråd for utdanning, Julie Remen Midtgarden

Ingrid Lønrusten Rogstad og Karen Mjør
Telefon