Byutvikling

Byrådet ønsker bedre arkitektur i Oslo

Byråd for byutvikling, James Stove Lorentzen, ønsker at det skal legges mer vekt på estetikk og arkitektonisk kvalitet i utviklingen av byen.

Pressemelding / Publisert: 08.10.2024

Av Byrådsavdeling for byutvikling

Høstlig oslobilde, tatt fra høyden på Tonsenhagen, Bydel Bjerke, en disig ettermiddag i september.
Oslo sett fra Tonsenhagen en disig høstdag. Bilde: Kristian Uhlving / Oslo kommune.

– Jeg mener vi trenger en mer konkret arkitekturpolitikk som fokuserer på den estetiske utformingen av bygg. Jeg har derfor bedt Plan- og bygningsetaten om å sette i gang et arbeid for å lage en ny veileder for arkitektur som er spisset mot bygningers arkitektoniske kvaliteter, sier James Stove Lorentzen (H).

Mer konkret arkitekturpolitikk

Den nye veilederen skal legge føringer for den fysiske utformingen av byens bygninger og bidra til at det foretas gode estetiske valg og prioriteringer.

– Bystyret vedtok i 2020 “Arkitekturpolitikk for Oslo”, men den er for overordnet og generell og gir ikke klar nok veiledning for arkitektonisk kvalitet. Vi trenger en spisset veileder som handler om utformingen av byggene, i seg selv og i samspill med omgivelsene, sier Stove Lorentzen.

Veilederen skal bidra til at byen fortettes med estetisk kvalitet, til at ny bebyggelse utformes imøtekommende og menneskevennlig, og til å styrke og videreutvikle byens særpreg, stedsidentitet, natur og rike kulturarv. Veilederen skal adressere konkrete utfordringer og bidra til å bygge en felles kultur og forståelse for hva arkitektonisk kvalitet er for Oslo.

– Arkitektur er viktig for stedsidentitet og ikke minst veldig viktig for folk som bor og ferdes i byen. Mange har sett seg lei på det monotone byggeriet vi ser mange steder i landet vårt i dag. Det må vi få gjort noe med, sier Stove Lorentzen.

Et nytt arbeidsverktøy

Arkitekturveilederen skal være et enkelt og kortfattet arbeidsverktøy for utviklere, planleggere og kommunen. Veilederen blir digital, og skal være lett anvendbar i alle diskusjoner om arkitektur og gi et godt beslutningsgrunnlag i plan- og byggesaksbehandlingen.

– Jeg vil at vi ser på handlingsrommet vårt når det kommer til estetiske kvaliteter og om Plan- og bygningsetaten eventuelt kan bruke veilederen til å avslå byggesøknader som ikke holder høy nok standard, avslutter byråden.

Pressekontakt

for byrådsavdeling for byutvikling

Ingvild Hancke Øgstad
Telefon