Budsjett for bydelene

Bydel Vestre Aker: Bydelsdirektørens forslag til budsjett 2025

Bydelsdirektørens forslag til budsjett 2025 er nå offentlig. Du kan lese budsjettforslaget i sin helhet lenger ned i denne saken. Vestre Aker bydelsutvalg behandler budsjettet i møte 12. desember.

Aktuelt / Publisert: 27.11.2024

Av Bydel Vestre Aker

Utsikt over Vestre Aker bydel mot Oslofjorden
Utsikt over Vestre Aker bydel mot Oslofjorden. Bilde: Bydel Vestre Aker.

Budsjettet vedtas 12. desember

Det er Vestre Aker bydelsutvalg som i henhold til budsjettspesifikasjon vedtar et driftsbudsjett for bydelen totalt. Bydelsdirektøren legger frem sitt forslag 27. november. Forslaget behandles av politiske komiteer og medvirkningsråd, før endelig vedtak fattes av Vestre Aker bydelsutvalg 12. desember klokken 18.00.

Bydelsutvalgets møte finner sted i Sørkedalsveien 150A, møterom BU-salen i 4. etasje. Møtet er åpent for publikum. Klikk her for å se sakspapirene til bydelsutvalgets møte (eInnsyn.no).

Konsekvenser av budsjettforslaget

Strammere økonomiske rammer, dyrtid og vekst i eldrebefolkningen i kommune-Norge og i Oslo gjør at det er det behov for omstilling. Dette for å kunne tilby tjenester til den delen av befolkning som vil trenge det mest i årene som kommer

Vestre Aker har en av de høyeste forventede levealdrene i Oslo. Antall seniorer (67+ år) i bydelen forventes å ha den største økningen blant aldersgruppene, med 19,5 prosent. Av disse forventes aldersgruppen 80-89 år å øke mest, med 54,52 prosent økning frem mot 2035. Innbyggere over 80 år er den gruppen som samlet sett mottar flest ressursintensive tjenester. Framskriving av tilgjengelig helsepersonell og økonomiske rammer viser at vi ikke vil kunne tilby tjenester i samme omfang og kvalitet i planperioden.

Dette er forhold som har gitt bydelen en større økonomisk utfordring i 2024 enn det vi hadde som forutsetning i budsjettvedtaket. Samtidig har bydelen hatt merforbruk over flere år og gjeld fra tidligere år som må dekkes inn. Utfordringene og merforbruket i 2024 er i hovedsak på kjøp av tilbud til eldre og andre med særskilte behov. Sosialhjelpsutbetalingene har også økt både i størrelsen på utbetalinger og i antall som får hjelp.

I planperioden må bydelen allokere ressurser til de som trenger det mest og til lovpålagte tjenester. Samtidig må vi endre måten vi leverer tjenester på, bruke tilgjengelig teknologi og øke samarbeid med frivilligheten, ideelle aktører og næringslivet. Samskaping og samdrift med andre bydeler og etater vil også gi bedre og mer robuste tjenester.

For å oppnå balansekravet som er satt for detaljbudsjettet, har bydelen foreslått en rekke tiltak som vil få konsekvenser for ulike deler av vår virksomhet. Omstillingsbehovet for 2025 er estimert til ca. 110 millioner kroner. Dette høye omstillingsbehovet, kombinert med flere år med merforbruk, gjør situasjonen ekstra krevende.

I møte med de økonomiske utfordringene vi står overfor, har vi utarbeidet et budsjettforslag for 2025 som innebærer betydelige kutt, noe som også vil gi en effekt i planperiode fram til 2028. Dette inkluderer nedtak av stillinger og nedleggelse av enkelte tjenester. Vi er klar over at disse tiltakene vil kreve tilpasning og omstilling, men vi er overbevist om at de er nødvendige for å sikre en sunn og stabil økonomisk fremtid for bydelen.

Budsjettforslaget i sin helhet

27. november publiserte bydelsdirektøren sitt forslag til budsjett for 2025 og økonomiplan for 2025. Budsjettforslaget finner du i sin helhet ved å klikke her (framsikt.net)