Miljø og klima

150 fargerike kumlokk for Oslofjorden

Langs Akerselva og fjorden er 150 kumlokk nå dekorert med fargerike barnetegninger. Kampanjen har fått navnet «Havner det på bakken, havner det i havet – ta vare på Oslofjorden».

Aktuelt / Publisert: 13.05.2025

Av Bymiljøetaten

Et kumlokk med en barnetegning av forsøpling i havet.
Barna på Grünerløkka barneskole har bidratt med tegninger for å minne oss alle på hva som skjer når vi kaster fra oss søppel ute. Bilde: Oslo kommune / Bymiljøetaten.

Klimaendringer, avrenning fra land og marin forsøpling tærer på livet under vann i Oslofjorden, og behovet for å engasjere innbyggerne har aldri vært større. Nå lanserer Bymiljøetaten en ny kampanje som setter søkelys på hvordan søppel i gatene til slutt kan havne i fjorden.

Kunst fra skoleelever

Langs hele Akerselva og i fjordnære områder i Oslo sentrum har 150 kumlokk fått nye, fargerike design med barnetegninger. Tegningene er laget av elever fra 3. og 5. trinn ved Grünerløkka skole, som ble invitert til å reflektere rundt temaet «søppel i havet og livet under vann».

Elevene leverte inn nærmere 100 kreative og tankevekkende bidrag. Ti av motivene er valgt ut og trykket på værbestandige plater, som nå er festet oppå kumlokk.

Håper på å inspirere

Hvert år havner store mengder søppel på bakken. Vær, vind og vann fører det etter hvert ut i havet, hvor det er krevende å fjerne. Gjennom sakte nedbrytning bidrar forurensningen fra søppel til å spre miljøgifter og mikroplast ut i Oslofjorden.

Kampanjen er en del av Bymiljøetatens arbeid med å styrke bevisstheten rundt plastforsøpling i Oslo.

– Dette er en annerledes og visuell måte å skape oppmerksomhet på. Mange vet ikke at det som havner på bakken, kan følge regnvannet via kummer og til slutt havne i Oslofjorden. Ved å bruke barnas egne stemmer og illustrasjoner, håper vi på å inspirere folk til å bli litt flinkere til å ta vare på fjorden vår, sier Ingrid Holtan Borka, rådgiver for plast og marin forsøpling i Bymiljøetaten.

Hvor finner du kunstkumlokkene?

Kumlokkene er plassert ut langs Akerselva, fra Teknisk Museum til Grønland T-bane, og langs kaikanten fra Bjørvika til Rådhusplassen. Kumlokkene vil stå ute i en midlertidig periode.

Les mer om plast og marin forsøpling.

En mann fester et emblem til et kumlokk. En dame står bak med en feiekost.
Ingrid Holtan Borka og Trym Røil Dingstad, begge fra Bymiljøetaten, fester barnas kunstverk til kumlokk rundt i sentrum. Tegningene har et viktig budskap - havner det på bakken, havner det i havet. Bilde: Oslo kommune / Bymiljøetaten.