Koronaviruset

Vurderer strengere tiltak

Smittetallene i Oslo har doblet seg den siste uken. – Vi er bekymret over smitteutviklingen i Oslo, og følger situasjonen nøye. Avhengig av utviklingen de neste dagene vil vi vurdere å sette inn nye og strengere tiltak allerede neste uke, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Pressemelding / Publisert: 18.09.2020

Av Byrådslederens kontor

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Vi publiserer jevnlig oppdateringer over tiltak mot og håndtering av koronasmitte. Innholdet i denne pressemeldingen kan derfor være utdatert.

Siste døgn er det registrert 68 nye tilfeller med Covid-19 i Oslo. Smittetallene i Oslo har ligget stabilt på rundt 100 nysmittede per uke i august og begynnelsen av september. Forrige uke steg antallet til 210 nye tilfeller på en uke. Det har ikke vært registrert over 200 tilfeller en enkeltuke siden april.

– Smitteøkningen er bekymringsfull, men det er viktig å understreke at vi har god kontroll over situasjonen. Oslo kommune har høy testkapasitet og gode systemer for sporing og isolering av smittede. Men vi er helt avhengig av at alle i Oslo forstår alvoret i situasjonen, og bidrar til å få ned smittetallene, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Oslo har for øyeblikket ledig testkapasitet og ventetiden er maksimalt en arbeidsdag. Den siste uken testet kommunen over 10 000 personer. 17. september ble det foretatt 1569 tester og samlet kapasitet ligger på det dobbelte. Ved behov har Oslo mulighet til å oppskalere kapasiteten ytterligere til å teste 35 000 personer i uken, noe som er fem prosent av befolkningen. På mandag åpner Oslo kommune en ny teststasjon på gamle Bryn brannstasjon.

– Oslo har god testkapasitet og god kvalitet på smitteoppsporing. Likevel ser vi med uro på at smittetallene øker. Det er bekymringsfullt at smittesporingen ikke klarer å identifisere smittested for alle. Det kan bety at vi alle må bli mer oppmerksom på hvor vi ferdes, hvem vi er sammen med, og om vi klarer å overholde «meter’n» og bruke munnbind i de situasjoner hvor det er anbefalt og du må kjøre kollektivt. Det er også viktig at du tester deg hvis du har symptomer, selv om de er milde. Det gjelder også de som har testet seg tilbake i tid med negativt funn, men som nå har fått lignende symptomer, sier helsebyråd Robert Steen (Ap).

Det er flest antall smittede i aldersgruppen 20–29 år. Det gjøres et omfattende arbeid med smittesporing ved hvert enkelt smittetilfelle. Smittekilder er først og fremst familie og venner, eller på arbeid. Ca. 30 % oppgir at smittekilden ikke er kjent. Det har de siste ukene også vært smitte i små klynger, blant annet i kommunale boliger med tilrettelagte tjenester.

Det er også meldt om tilfeller av smitte hos ansatte eller elever ved 20 skoler i Oslo. Syv av disse er videregående skoler eller voksenopplæring, og de øvrige er grunnskoler. Det er meldt om smitte og stengte avdelinger ved tre barnehager i Oslo. Ingen skoler eller barnehager har vært helt stengt ned over flere dager. Skolene igangsetter hjemmeundervisning umiddelbart for de klassene som må i karantene.

– Byrådet vurderer fortløpende nye tiltak for å hindre ytterligere smittespredning. For å beskytte de mest sårbare blant oss er vi avhengig av at alle tar ansvar. Nå ser vi at det er mange unge som blir smittet. Selv om mange av dem ikke blir alvorlig syke, kan de smitte andre som tåler denne sykdommen dårlig og som kan bli alvorlig syke eller dø. Det er også slik at personer som arbeider i kommunale helse- og omsorgstjenester eller i barnehagene kan smittes og bidra til økt behov for karantene og reduserte tjenester til innbyggerne. Vi nå helt avhengig av at hver og en tar ansvar. Hvis du har symptomer, selv om de er lette: test deg og hold deg hjemme til du er frisk, oppfordrer Johansen.

Pressekontakt

media@byr.oslo.kommune.no / +47 99 28 90 90 (kun taleanrop, ikke SMS)