Vil ta bedre vare på Oslos dyr
Byrådet vil bedre leveforholdene for kjæledyr, husdyr og ville dyr i kommunen. Oslo kommune har fått sin første handlingsplan for dyrevelferd.
Aktuelt / Publisert: 27.02.2025
Av Byrådsavdeling for miljø og samferdsel

En stor andel av Oslos husstander har kjæledyr, og Oslo har også et stort mangfold av ville dyr. Dyr har egenverdi, og byrådet mener Oslo skal være en foregangskommune for å fremme god dyrevelferd.
– Vi trenger å ta bedre vare på dyrene våre, både tamme og ville. Oslo gjør allerede mye for at dyrene i Oslo skal få det bedre, men vi kan gjøre mer. Vi må jobbe mer systematisk, og handlingsplanen gir oss retning og en bedre ansvarsfordeling i arbeidet, sier byråd for miljø og samferdsel, Marit Vea (V).
Byduene får det bedre
Kommunen vil blant annet jobbe for å bedre livskvaliteten til duer og måker. Kommunen vil forby bruk av duepigger på kommunal bygningsmasse og be kommunale eiendomsbesittere fjerne duepigger. Kommunen vil også etablere mer egnede “boliger” til duene.
– Mange vet ikke at byduene er avhengige av mennesker for å overleve. De er historisk sett husdyr og har ikke noe alternativ til å bo i urbane strøk, sier Marit Vea.
"Byrådet ønsker å legge bedre til rette for at byduer og måker kan leve gode liv i byen, og i mindre konflikt med folkene som bor her"

Kommunen vil blant annet vurdere alternativer til allerede etablerte duetårn, slik som redebokser og paviljonger. Ved å tilby duene trygge plasser for hekking og mating vil presset på andre, mindre egnede arealer bli mindre.
Brudd på dyrevelferdsloven
Mattilsynet mottar jevnlig bekymringsmeldinger om brudd på dyrevelferdsloven. Det kan være på grunn av forlatte dyr, vold mot dyr, manglende omsorg og dårlige leveforhold for kjæledyr. Oslo har et rikt dyreliv i byggesonen med fugler, rev, grevling og rådyr osv. som også blir påvirket av kontakt med mennesker.
– Et viktig budskap er at folk må ha lav terskel for å si ifra hvis det er mistanke om at dyr lider eller blir vanskjøttet. De fleste varslene om dårlig dyrehold gjelder hunder og katter, som er de mest populære kjæledyrene. Denne statistikken må vi få ned, sier Vea.
Dyrevelferden i Norge er regulert gjennom nasjonal lovgivning der Mattilsynet er tilsynsmyndighet. Kommunenes rolle i oppfølging av dyrevelferdsloven er å spre informasjon og drive holdningsskapende arbeid. Dette er viktige tiltak i Oslos nye handlingsplan.
Handlingsplan for dyrevelferd er laget etter innspill fra dyrevelferdsorganisasjoner og kommunale virksomheter. Det er også hentet inspirasjon fra eksisterende dyrevelferdsplaner i andre kommuner.
Les Oslo kommunes handlingsplan for dyrevelferd (einnsyn.no)
- Tilskuddsordningen for dyrevelferd videreføres med 2 millioner kroner årlig.
- Kommunen etablerer faglig nettverk med Mattilsynet, politi og dyrevelferdsorganisasjoner.
- Temaside på kommunens nettsider med informasjon og veiledere.
- Veileder for ansatte i oppsøkende kommunale etater.
- Be staten se på muligheten for at dyreeiere får dekket kastrering og ID-merking av kjæledyr.
- Flere friområder for hund.
- Redusere kjøttforbruk og øke andelen plantebasert mat ved at dyrevelferd blir satt som tildelingskriterium i anbudskonkurranser.
- Oppfordre staten til strengere regelverk for å hindre hogst av skog og enkelttrær i hekketiden.
- Tilskudd til fjerning av gjerder, duepigger og piggråd som kan skade fugler og dyr.