Tøffe tider – harde prioriteringer i Bydel Søndre Nordstrand
Byrådet i Oslo har lagt frem et historisk stramt budsjett for 2025. For Bydel Søndre Nordstrand innebærer det kutt i en rekke tilbud og tjenester.
Aktuelt / Publisert: 25.10.2024
Av Bydel Søndre Nordstrand
Byrådsleder Eirik Lae Solberg varsler mørke skyer i den økonomiske horisonten for Oslo. Samtlige sektorer har fått beskjed om å spare penger.
Byrådet foreslår å kutte 700 millioner kroner i budsjettet for 2025. Litt i overkant av èn tredjedel av pengene skal hentes fra bydelene. En oversikt i Aftenposten viser at 11 av 15 bydeler i Oslo vil gå med underskudd i 2024. Det største underskuddet er i Bydel Søndre Nordstrand, på 175 millioner kroner.
– Bydelen har flere levekårsutfordringer knyttet til lav utdanning og inntekt, arbeidsledighet og trangboddhet. Derfor er det ikke overraskende i en dyrtid at andelen som søker om økonomisk sosialhjelp er høy, sier bydelsdirektør Odd Rune Andersen.
Bydel Søndre Nordstrand har 40.000 innbyggere, og 27 prosent er barn og unge (0-19 år). Andelen barn og unge med funksjonsnedsettelser er høy. En betydelig del av bydelens budsjett går til habilitering for disse.
– Enslige forsørgere med store omsorgsoppgaver havner også fort utenfor arbeidslivet. Det finnes få arbeidsplasser i bydelen, og andelen voksne som står utenfor arbeidslivet er høyere her enn i andre bydeler. I tillegg har vi 30 prosent frafall fra videregående skole, og et stort press på barnevernstjenesten, forteller han.
Fokus på kjerneoppgaver
Bydel Søndre Nordstrand står overfor tre hovedutfordringer når budsjettet for 2025 skal utarbeides:
- Økende utgifter knyttet til økonomisk sosialhjelp.
- Økende utgifter til habilitering av barn og unge med funksjonsnedsettelser.
- Økende utgifter til kjøp av avlastning og heldøgnsbemannede boliger for barn og unge.
Oslos bydeler har ansvar for en rekke lovpålagte tjenester som barnevern, barnehager, tjenester til personer med funksjonsnedsettelser, psykiatri og rus, helsestasjonstjenester og skolehelsetjeneste, hjemmesykepleie og bestilling av sykehjemsplasser, og sosiale tjenester. Ikke lovpålagte tjenester omfatter blant annet forebyggende innsats rettet mot barn og unge. For å møte byrådets krav om innsparinger må Bydel Søndre Nordstrand vurdere å kutte i en rekke områder i budsjettet for 2025. Dette kan skje innenfor følgende fem kategorier:
- Årlige tilskudd til lag og foreninger.
- Ikke lovpålagte tjenester som bydelen drifter selv.
- Diverse kutt/endringer i lovpålagte tjenester og tilbud.
- Rydde i eget hus.
- Nedbemanning i faste stillinger i bydelen.
– I en tid med trangere økonomi og et voksende utfordringsbilde må vi konsentrere oss om kjerneoppgavene våre. Fremover må vi se på hvordan vi i større grad kan samarbeide med frivillige organisasjoner, lag og foreninger, sier han.
Uforløste ressurser
Nedskalering i lovpålagte tjenester, blant annet i form av lenger ventetid og færre vedtakstimer, eller med økt bruk av velferdsteknologi, kan bli en av konsekvensene av byrådets krav om innsparinger.
– I tillegg må vi kutte i ikke lovpålagte tjenester, som forebyggende arbeid rettet mot barn og unge. Jeg mener at dette bør være et felles innsatsområde for Oslo kommune slik at flere unge fullfører utdanningsløpet og kommer ut i arbeid. Da vil også behovet for økonomisk sosialhjelp reduseres, fastslår Andersen.
Politikere i bydelsutvalgets råd, komiteer og ulike utvalg, hovedtillitsvalgte, hovedverneombud og alle ledere i bydelen har gjennomført workshop-er for å lete med lys og lykte etter mulige innsparinger.
Til tross for at den økonomiske situasjonen i Bydel Søndre Nordstrand er dyster, finnes det også lyspunkter.
– Vi er en bydel full av ressurser som vi ikke benytter hvis vi ikke klarer å mobilisere den kraften som finnes i innbyggerne. Det finnes et enormt potensial her, og nå må vi gå inn i det kreative hjørnet for å forløse det, sier han.
Krevende situasjon
31. oktober møter bydelsdirektør Odd Rune Andersen, leder av bydelsutvalget Ola Borge Mannsåker og økonomisjef Stine Kihl, Helse- og sosialkomiteen i Rådhuset for å presentere bydelens konsekvensanalyse av byrådets budsjettforslag.
– Kostnadene bydelen har knyttet til økonomisk sosialhjelp, habilitering for barn og unge med funksjonsnedsettelser og barnevern er så store at vi ikke klarer å dekke dem inn selv uten å foreta drastiske kutt i alle sektorer, inkludert forebyggende arbeid rettet mot barn og unge, sier Andersen.
Selv om bydelen klarer å kutte betydelig i utgiftene for 2025, vil det neppe være tilstrekkelig til å levere et budsjett i balanse. Byrådet har varslet ytterligere kraftige kutt i budsjettene frem til 2028.
– Vi har god dialog med lokalpolitikere fra samtlige partier og med alle fagorganisasjonene. Vi står sammen i dette utfordringsbildet og erkjenner at situasjonen er svært krevende. Det er viktig at vi er på samme lag og spiller hverandre gode for å finne best mulig løsninger innenfor de økonomiske rammene som blir fastsatt av byrådet. Bydel Søndre Nordstrand skal fortsatt være et godt sted for både innbyggere og ansatte, sier bydelsdirektør Odd Rune Andersen.
Budsjettprosessen fremover
- 31. oktober: BU-leder, bydelsdirektør og økonomisjef møter Helse- og sosialkomiteen i bystyret.
- 5. november: 14f-drøftingsmøte med organisasjonene
- 11. november: Bydelens AMU/MBU behandler budsjettforslaget.
- 21. november: Bydelsdirektørens forslag fremlegges.
- 28. november: Bydelsutvalgets arbeidsutvalg.
- 2. desember: Rådsbehandling.
- 5. desember: Komitébehandling.
- 12. desember: Bydelsutvalget vedtar budsjett.