Koronaviruset

Stor respons fra helsepersonell som ønsker å bidra

– Vi er veldig glad for at rundt 2500 personer med helsefaglig kompetanse har meldt seg til innsats siden i går kveld. I en krevende situasjon for oss alle, er det et stort lyspunkt at så mange er villig til å stille opp og hjelpe andre, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Pressemelding / Publisert: 17.03.2020

Av Byrådslederens kontor

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

OBS: Informasjon om spredning av koronaviruset og tiltak, endres fortløpende. Informasjonen i pressemeldingen kan derfor være utdatert. Oppdatert informasjon finnes på siden informasjon om korona og kommunens tiltak.

Oslo kommune har siden 28. februar satt kriseberedskap, og fra 11. mars på høyeste nivå. Kommunen sender ut jevnlige oppdateringer over tiltak og håndtering mot spredning av koronasmitte.

Nytt siste døgn

  • Rundt 2500 personer med helsefaglig kompetanse har meldt seg til innsats.
  • Om lag 200 bostedsløse rumenere sendes hjem til Romania.
  • Hjertetelefoner opprettes i Osloskolen.
  • Bysyklene er satt ut og er klare til bruk onsdag morgen.

Rundt 2500 personer med helsefaglig kompetanse har meldt seg til innsats

I går oppfordret byrådsleder Raymond Johansen (Ap) alle Oslos innbyggere med helsefaglig kompetanse, som ikke allerede er i aktiv tjeneste, om å melde seg til innsats. I løpet av mandag kveld og tirsdag har rundt 2500 personer med helsefaglig kompetanse meldt at de ønsker å bidra.

– Kapasiteten er presset i helsevesenet, og vi er veldig glade for alle som ønsker å bidra. Responsen har vært over all forventning. Jeg blir helt rørt av alle dem som har meldt seg til tjeneste for innbyggerne i Oslo, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Kommunen går nå gjennom listene, og vil vurdere hvem som kan bidra hvor. De som har meldt seg kan for eksempel bli bedt om å svare på koronatelefonen (med opplæring i smittevern) eller gå inn i vanlig turnusarbeid i helsetjenestene til Oslo kommune, slik som hjemmetjenestene, på sykehjemmene eller på legevakten.

– Alle som har meldt seg blir ikke nødvendigvis kontaktet nå, men vi kan ha stort behov over tid. På vegne av resten av hele Oslo sier jeg tusen takk til hver og en som har meldt seg, sier byrådslederen.

Om lag 200 bostedsløse rumenere sendes hjem til Romania

Oslo kommune fikk i forrige uke kjennskap til at mange av de tilreisende bostedsløse rumenerne som oppholder seg i Oslo ønsket å reise hjem til Romania som følge av utbruddet av korona.

– De tilreisende er engstelige for smitte, både for seg selv og for familien som mange har etterlatt i hjemlandet. Samtidig er vi avhengig av at de som oppholder seg i Oslo kommune enkelt kan forholde seg til tiltakene vi nå har innført. Derfor har vi bestemt oss for å legge til rette for hjemreise, i samarbeid med Kirkens bymisjon, Røde Kors og Frelsesarmeen, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Søndag 15. mars gikk det en buss med 63 rumenere fra Oslo. Bussen er bekreftet ankommet til Romania. På grunn av stengte grenser nedover i Europa er imidlertid ikke busstransport lenger et alternativ. Det er nå rundt 140 tilreisende bostedsløse rumenere som oppholder seg i Oslo og som ønsker å komme hjem. På bakgrunn av dette har Oslo kommune, i samarbeid med Kirkens bymisjon, vurdert at det beste alternativet er å sette opp et eget fly som går direkte til Romania. Flyet har avgang til Romania 18. mars.

Hjertetelefoner opprettes i Osloskolen

Alle skoler i Oslo har tirsdag fått nye retningslinjer fra oppvekst- og kunnskapsbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) og utdanningsdirektør Marte Gerhardsen. Skolene bes om å opprette «hjertetelefoner» for elevene, ha jevnlig kontakt med alle elever og følge opp elever som lærere er bekymret for tett.

Hjertetelefonen skal være et kontaktpunkt for elever som trenger å snakke med noen. Den kan bemannes av for eksempel sosiallærere og miljøterapeuter. Skolene bør være tilgjengelige på både telefon og e-post og til faste tider.

– Elevene kan ringe telefonen hvis de har noe på hjertet. Det er ingen krav til hva de kan ringe om, dette skal være et lavterskeltilbud, sier oppvekst- og kunnskapsbyråd Inga Marte Thorkildsen.

Bysyklene er satt ut og er klare til bruk onsdag morgen

Bysyklene er i drift onsdag 18. mars – to uker før opprinnelig oppstartsdato. Dette er et tiltak for å hindre spredning av koronsasmitte på kollektivtransport. I første omgang er 800 sykler klare innenfor Ring 2. De resterende syklene vil rulles ut fortløpende på byens rundt 245 stasjoner. Hele anlegget er åpent fra start.

Alle brukere anbefales å vaske hendene grundig før og etter en bysykkeltur med såpe og lunkent vann, alternativt bruk desinfeksjonsmiddel. Bruk gjerne hansker. Unngå å ta deg i ansiktet under og etter en tur uten å ha vasket/desinfisert hendene først.

Følg med på utsatte barn – Barnevernvakten i Oslo er alltid åpen

Karantene, isolasjon og manglede dagtilbud kan føre til at barn som opplever skadelige hjemmesituasjoner er enda mer sårbare enn vanlig. Det er derfor viktig at barn og voksne kontakter Barnevernvakten ved bekymring for om et barn trenger akutt hjelp.

Barnevernvakten kan kontaktes på telefon 404 27 777 eller e-post barnevernvakten@bfe.oslo.kommune.no.

Barn og voksne kan også ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge, telefonnummer 116 111. Den har døgnåpent i Oslo.

Kommunen vurderer fortløpende nye og strengere tiltak

Oslo kommunes sentrale kriseledelse vurderer fortløpende om det må innføres enda strengere tiltak. Blant annet vurderes det ytterligere begrensninger på åpningstider for serveringssteder og hvilke typer butikker som kan holde åpent. Om dette må innføres handler om i hvor stor grad næringsdrivende og befolkingen nå følger de rådene som er gitt.

– Jeg har stor forståelse for at folk har behov for å bevege seg, møtes og aktivere barn. Samtidig må vi understreke alvoret: jo bedre vi nå er til å unngå unødvendig kontakt og holde oss hjemme, desto større sjanse er det til at vi unngår ende mer inngripende tiltak. Vi er veldig bevisst de negative konsekvensene av å stenge ned enda mer av samfunnet vårt, og vurderer alle nye tiltak veldig grundig, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Pressekontakt

Oslo kommunes pressetelefon: 99 28 90 90