Bystyret

Disse får St. Hallvard-medaljen

Oslo bys høyeste utmerkelse tildeles krisesenterleder Inger-Lise Walmsness Larsen og historieformidler Leif Gjerland for deres verdifulle innsats for hovedstaden.

Pressemelding / Publisert: 14.03.2024

Av Bystyrets sekretariat

Medaljemottakere Inger-Lise Walmsness Larsen og Leif Gjerland
Inger-Lise Walmsness Larsen og Leif Gjerland. Bilde: Xenia Villafranca og Pensjonistuniversitetet i Oslo.

– I år gir vi Oslos høyeste æresbevisning til to personer med et bankende hjerte for Oslo. De har på hver sin måte gjort en solid jobb for byen vår. Inger-Lise Walmsness Larsen har viet hele livet sitt til å hjelpe Oslos aller mest sårbare: kvinner og familier utsatt for vold. Leif Gjerland skaper engasjement og gir sjel til Oslo-identiteten gjennom byvandringer, foredrag, avisartikler og bøker. Det er en stor ære å få overrekke medaljene på en stor seremoni i mai, sier ordfører Anne Lindboe.

St. Hallvard-medaljen er hovedstadens spesielle heder til personer som har gjort en verdifull innsats for Oslo kommune eller på annen måte gjort seg fortjent til byens påskjønnelse. Medaljen er Oslo bys høyeste utmerkelse og navnet er hentet fra byens skytshelgen, St. Hallvard (ca. 1020-1048). St. Hallvard-medaljen har vært delt ut siden 1956 og det er forretningsutvalget i Oslo som vedtar hvem som skal motta medaljen.

Les mer om St. Hallvard-medaljen og se begrunnelsene her.

Inger-Lise Walmsness Larsen

Inger-Lise Walmsness Larsen tildeles St. Hallvard-medaljen for å ha løftet arbeidet ved Oslo Krisesenter, og for hennes mangeårige kamp for at kvinner, menn og barn som lever med vold skal få nødvendig hjelp og støtte.

– Tusen, tusen takk! Det er en stor ære for meg, og en anerkjennelse for arbeidet vi utfører ved Oslo Krisesenter, at jeg blir tildelt St. Hallvard-medaljen 2024. Jeg deler derfor anerkjennelsen med alle ansatte på Oslo Krisesenter og ikke minst med alle brukerne – kvinner, barn og menn – som gjennom årene har turt å bryte ut og ha tillit til at vi skal kunne hjelpe dem til et liv uten vold. Det er de som er de virkelige heltene! sier Inger-Lise Walmsness Larsen.

Leif Gjerland

Leif Gjerland tildeles St. Hallvard-medaljen for sine kunnskaper og sitt store engasjement for Oslos historie, og for hans evner til å formidle Oslos historie gjennom mange år.

– Etter en omfattende reportasjeserie på NRK Østlandssendingen om Oslos middelalderby i 1991, fikk jeg for 30 år siden prøve å lede en «Kjenn din by» i middelalderbyen for Bymuseet i 1994. Min voksende interesse for Oslos historie og byutvikling har siden da resultert i en mengde vandringer og foredrag, flere radioserier på NRK P1 Stor-Oslo, ukentlige artikler i Aftenposten og i alt 15 bøker om Oslo. I 1995 stiftet jeg foreningen Middelalder-Oslo i håp om en gang å få kunne gå i en gjenoppbygget del av Middelalderbyen i størrelse 1:1, og nå i jubileumsåret ser det ut til at håpet kan bli til virkelighet, sier Leif Gjerland.

Medaljen deles ut av ordfører Anne Lindboe under en høytidelig lunsj i Oslo rådhus i mai. Pressen inviteres til å være til stede under utdelingen. Presseinvitasjon sendes ut i forkant.

Maren Blaalid

Kommunikasjonsrådgiver i Bystyrets sekretariat
Telefon

Emil Tan Engeset

politisk rådgiver for ordføreren
Telefon