Sommerkonsert med Demenskoret
I mars fikk Bydel Søndre Nordstrand sitt første demenskor. Mandag holdt de konsert for en velfylt Holmlia kirke.
Aktuelt / Publisert: 04.06.2025
Av Bydel Søndre Nordstrand

Demenskoret trenger flere frivillige!
Vi øver en dag i uken på Prinsdal seniorsenter.
Ta kontakt med Victoria Jølberg Mauland på epostadresse: victoria.mauland@bsn.oslo.kommune.no eller telefon +4748991455 for mer informasjon.
Deltakere, pårørende og publikum samlet seg mandag i Holmlia kirke for å få med seg sommerkonserten til bydelens demenskor. Koret, som er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo kommune og Norges Musikkhøyskole, har øvd sammen en gang i uken siden mars. Dette var korets første konsert.
– Dette har vært gøy og veldig spennende! Jeg var skeptisk i utgangspunktet, og tenkte at dette greier jeg ikke. Ikke husker jeg det jeg leser, og ikke husker jeg så mye. Men det gikk litt annerledes. Så nå har jeg ingen planer om å slutte, forteller kordeltaker Jarle Kottmann fra Holmlia.
Han er fornøyd med innsatsen etter dagens konsert, og forteller at koret for ham har blitt en viktig arena både for mestring og sosialt samvær med andre deltakere, pårørende, og frivillige.
– Det sosiale meg er veldig utslettet av sykdom, så jeg kan glede meg til å komme hit selv om jeg ikke vet hva en eneste i koret heter. Jeg har ikke så mye konserterfaring, jeg spilte i guttemusikken- det er alt jeg har av musikalsk bagasje.
"Nei, det har vært moro å få til. Livet har blitt litt sånn at det er masse jeg er vant til å gjøre og syns det er greit å gjøre, men så svikter beina eller armene eller huet. Men her er jeg med!"
Kona Mette er også med både som deltaker og som pårørende. Det var hun som tok initiativ til å bli med koret, men det krevde litt overtalelse å få Jarle med på ideen:
– Jeg måtte overtale ham til å begynne. Vi avtalte at han skulle prøve frem til påske, og slutte dersom han ikke likte det. Men nå har jeg ikke hørt noe mer om det. Det er en veldig positiv opplevelse, og det er veldig hyggelig sosialt også, sier Mette Kottmann
Koret møtes en gang i uken og øver en time. Etter hver øvelse er det satt av en time til sosialt samvær, kaffe og kaker.
Koordinator for frivillige, Torunn Frafjord, har lang erfaring med brukere med demens fra jobben i hjemmetjenesten i bydelen. Hun syns det har vært rørende og fint å få være med på oppstart av bydelens første demenskor.
– Dette har blitt en veldig viktig møteplass for de eldre, det er en time med sang og en time sosialt etterpå. Det er et stort behov både for de som synger og for de pårørende å få snakke sammen og være sosiale. For noen er dette den store happeningen en gang i uka, rett og slett. Så dette er kjempeviktig, sier hun og understreker hvor viktige innsatsen fra de frivillige er i gjennomføringen av prosjektet.

Viktig samarbeidsprosjekt
Demenskoret er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Musikkhøgskole og Oslo kommune. Du finner demenskor i bydelene Nordstrand, Søndre Nordstrand, Gamle Oslo, Stovner og Bjerke.
Om lag 10 000 mennesker lever med demens i Oslo per i dag. Antallet er forventet å doble seg de neste 20 årene. I byens fem demenskor skal det fremover forskes på for å finne ut mer om de positive effektene korsang gir for mennesker med demens. Helsebyråd i Oslo,Thea Kristine Schjerven (H), som var publikum på konserten, lot seg imponere over Jarle og de andre kordeltakerne:
– Det er en stor glede å få være her i dag og oppleve hva sang og musikk gjør for helsa og livskvaliteten til mennesker med demens. Dette er også årsaken til at byrådet har valgt å bevilge fem millioner til demenskor i flere bydeler i Oslo. Det vil bli flere mennesker med demens i årene som kommer, og da må vi gjøre det vi kan for å legge til rette for tilbud som fremmer god helse og livskvalitet både for dem og deres pårørende, sier hun.