Koronaviruset

Reproduksjonstallet for koronasmitte i Oslo er under 1

Folkehelseinstituttet opplyser i dag at reproduksjonstallet for Oslo er 0,88 fra 16. april. – Utviklingen av smitte går i riktig retning i Oslo, og tiltakene vi har satt inn ser ut til å gi resultater, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Pressemelding / Publisert: 23.04.2020

Av Byrådslederens kontor

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Vi publiserer jevnlig oppdateringer over tiltak mot og håndtering av koronasmitte. Innholdet i denne pressemeldingen kan derfor være utdatert.

Reproduksjonstallet (forkortet R), er tallet for hvor mange nye personer en person fører smitten videre til. Reproduksjonstallet for Oslo beregnes av FHI til å ha vært 3,47 før smittereduserende tiltak ble innført og 0,88 etter at tiltak ble innført.

– Jeg er veldig glad for at smittetallet for Oslo er lavere enn 1. Hvis R er under 1 slår vi ned epidemien og den avtar over tid. Vi vet at Oslo har høyere smittetall enn resten av landet, men R-tallet viser at det er mulig å bremse viruset. Oslofolk har tatt krisen på alvor, og det vil jeg berømme dem for, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Selv om smittespredningen i Oslo nå er redusert, forventer FHI at koronaepidemien kan ramme 50–70 prosent av befolkningen før den brenner ut eller vaksine er tilgjengelig. Det betyr at situasjonen må overvåkes nøye framover for å hindre for store topper, som vil være en stor belasting for helsevesenet.

– Vi må fortsette en stund til med å holde oss hjemme, ha hjemmekontor, vaske hendene og holde avstand til andre. Mye tyder på at vi er på rett vei, og jeg håper utviklingen vil fortsette også etter at vi har åpnet noe mer opp, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Oslo kommune har siden 28. februar satt kriseberedskap, og fra 11. mars på høyeste nivå.

Pressekontakt