Plan, bygg og eiendom

Praksiselever i rørleggerfaget er med og bygger det nye Tøyenbadet

Sofie Juliana Ojala-Andskog og Carine Storli vil bli anleggsrørleggere, og fikk montere sisterner og koble til skjult avløpssystem på det nye Tøyenbadet i praksisuken.

Aktuelt / Publisert: 02.01.2023

Av Oslo kommune

Artikkelen er mer enn ett år gammel.
Praksiselevene Carine Storli og Sofie Juliana Ojala-Andskog, sammen med rørleggerlærling Maria René Hansen, alle i verneutstyr på byggeplassen til det nye Tøyenbadet.
F.v. Elevene Carine Storli og Sofie Juliana Ojala-Andskog, sammen med rørleggerlærling Maria René Hansen. Bilde: Oslobygg KF.

-Rørlegger er et spennende yrke fordi arbeidsdagen er variert, og man blir aldri ferdig utdannet. Vi får lære mye forskjellig, og har også mulighet til å velge å bli servicerørleggere, sier Ojala-Andskog.

Kvinneandelen i bygg- og anleggsnæringen har de siste årene ligget på rundt 9 prosent totalt sett, og om lag 2 prosent kvinner på fagarbeidersiden. Dette bildet kan se ut til å endre seg, da andelen jenter som i år søkte seg til bygg- og anleggsteknikk økte til 11 %.

-Hvis vi skal klare å rekruttere flere jenter så er det viktig å vise at det er andre jenter i bransjen, og at vi også kan jobbe som rørleggere, sier lærling Maria René Hansen fra Bærum rørleggerbedrift.

Hun var blant dem som fulgte praksiselevene gjennom arbeidsuken. Hansen mener at rollemodeller har mye å si for hvilket yrke man velger, og kjente selv en kvinnelig håndverker som oppfordret henne til å velge et yrke i næringen.

Vi i Oslobygg jobber for en mangfoldig og inkluderende bygge- og anleggsnæring, og heier på entreprenører som Bærum rørleggerbedrift, som bidrar til å rekruttere til næringen ved å prioritere praksiselever og lærlinger.

Carine og Sofie Juliana fikk montere sisterner i praksisuken på det nye Tøyenbadet.
Carine og Sofie Juliana fikk montere sisterner i praksisuken på det nye Tøyenbadet. Bilde: Oslobygg KF.