Ny rapport om «Oslostudenten»
Oslo kommune har gjennomført en stor undersøkelse som både viser hvem studentene er og hva som gjør Oslo til en attraktiv studentby. Over 7000 studenter besvarte undersøkelsen.
Aktuelt / Publisert: 08.04.2025
Av Byrådsavdeling for kultur og næring

Oslo ønsker å bli en enda bedre studentby. Derfor jobber kommunen nå med en plan som skal peke på mål og tiltak for å gjøre Oslo til en enda bedre studieby for rundt de rundt 88 000 som studerer i Oslo. Planen skal ta utgangspunkt i et oppdatert kunnskapsgrunnlag som belyser studentenes hverdag i Oslo og deres opplevelser og bruk av byen. Den skal også gi en oppdatert oversikt over kommunens eksisterende tilbud og samarbeid med studentene, utdanningsinstitusjonene og studentsamskipnaden (SiO).
A-lab og Multiconsult har på oppdrag fra og i tett samarbeid med Oslo kommune, gjennomført innsiktsarbeidet. Arbeidet har bestått av en spørreundersøkelse, fokusgruppeintervjuer og en innspillsarena.
"– Vi har mange fordeler som studentene setter pris på. Oslo er mangfoldig, har mange kulturelle tilbud, gode karrieremuligheter og oppleves som en trygg by."
Studentene utgjør om lag 12 % av innbyggerne i Oslo. Studentgruppen i Oslo er svært sammensatt, både i alder, hvor de kommer fra og typer av utdanninger med ulik varighet.
I rapporten «Oslostudenten» er noen av funnene at Oslo har mange kvaliteter som studentby, med gode karrieremuligheter og et mangfoldig studentmiljø, men det er også utfordringer knyttet til høye levekostnader, en fragmentert studentkultur..
Utdanningsinstitusjonene har campuser med hovedtyngde i ulike deler av byen og studentboliger og studenthus er også lokalisert på tvers av byen. Dette skiller også Oslo fra studentbyene Trondheim og Bergen, hvor både studentboliger og møteplasser er lokalisert mer konsentrer på mindre områder.
Hvem Oslostudentene er og hvordan de opplever å være student i Oslo, er derfor et spørsmål som angår mange i Oslo.
"Nå har vi et oppdatert felles kunnskapsgrunnlag som gir oss bedre innsikt i studentenes behov og utfordringer."
Motivasjon for valg av Oslo
- Studentenes motivasjon for valg av Oslo som studieby er i hovedsak knyttet til det faglige innholdet, karrieremuligheter og det sosiale miljøet. I tillegg trekkes også nærhet til familie og venner frem som en viktig faktor. For internasjonale studenter er valg av Oslo som studiested i stor grad drevet av personlige grunner, snarere enn målrettet markedsføring av byen som studentdestinasjon.
Prioriteringer som student
- Det viktigste for studentene samlet sett er å oppnå en grad, faglig fordypning og å bygge et profesjonelt nettverk. Det minst viktige er festing og uteliv, engasjement i studentfrivilligheten og mulighet for reise og utveksling. Det er noen forskjeller mellom grupper, som for eksempel at de under 25 verdsetter å bygge langvarige vennskap i høyere grad enn hva de over 25 gjør, og studenter ved BI prioriterer å bygge et profesjonelt nettverk i høyere grad enn studenter ved UiO. Den overordnede trenden er imidlertid relativt lik for alle grupper.
Opplevelsen av Oslo
- Opplevelsen av Oslo varierer blant studentene. Byen beskrives som stor, full av muligheter, men også som kostbar. Internasjonale studenter opplever Oslo som en trygg by, mens norske studenter, spesielt de som bor utenfor byen, rapporterer mindre trygghet. Det er ingen betydelige forskjeller i opplevelsen av trygghet mellom kjønnene.
Økonomi
- Undersøkelsen viser at økonomiske forhold påvirker studielivet i stor grad, og 70 % av studentene har en deltidsjobb ved siden av studiene. Oslo oppleves som en kostbar by, noe som kan være en utfordring for mange. UiO- og BI-studenter rapporterer at de oftere får økonomisk støtte fra familie, noe som kan indikere sosioøkonomiske forskjeller mellom studentgruppene.
Studieliv
- Det generelt god trivsel blant studentene, hvorav internasjonale studenter rapporterer generelt mer tilfredshet enn norske studenter. OsloMet skiller seg spesielt negativt ut med lavere tilfredshet med tilværelsen på eget studiested. Undersøkelsen peker også på at det ikke finnes én felles studentkultur i Oslo, men snarere flere subkulturer. Det trekkes blant annet frem at det mangler organisasjoner og lange tradisjoner som samler studentmassen. Stereotypier og fordommer mellom ulike studentgrupper, spesielt mellom UiO og BI, ser ut til å bidra med å kan skape barrierer for sosialt samhold.
Bolig og bosituasjon
- Boligsituasjonen har også en betydelig innvirkning på studentenes trivsel. Flertallet bor privat, og de som deler bolig med venner eller en samboer rapporterer best trivsel. Studenter som bor med ukjente eller i studentboliger opplever lavere tilfredshet, spesielt på grunn av mangel på fellesarealer. Høye bokostnader og trange boforhold er blant de største utfordringene. Studentenes bosituasjon varierer også etter studiested, hvor UiO-studenter i stor grad bor i Nordre Aker, mens OsloMet- og VID-studenter er mer spredt, ofte bosatt utenfor Oslo.
Bruk av Oslo og mobilitet
- Undersøkelsen viser at studenters oppholdssteder i Oslo ikke primært styres av SiO-tilbud eller campusfasiliteter, men er spredt over hele byen. Mobilitetsmønstre varierer, men gange, t-bane og trikk er de mest brukte transportmidlene. VID-studenter skiller seg ut ved å ha lengre reisevei og bruker bil i større grad enn andre studentgrupper.