Bolig og sosiale tjenester

Styrker samarbeidet om sykefravær og inkluderende rekruttering

Oslo kommune og Nav Oslo inngikk i dag en strategisk samarbeidsavtale for å redusere sykefravær og fremme inkluderende rekruttering i kommunen.

Pressemelding / Publisert: 19.05.2025

Av Byrådsavdeling for finans — Byrådsavdeling for sosiale tjenester

Nærbilde av hender med gummihansker som skjærer i en sitron på et fjøl.
Den nye samarbeidsavtalen ønsker å bruke ansattes kompetanse smartest mulig, og gi flere en sjanse inn i arbeidslivet. Bilde: Daniel Stubsjøen / Oslo kommune.

Avtalen svarer på to store utfordringer kommunen står ovenfor - vedvarende høyt sykefravær etter pandemien og mangel på arbeidskraft i flere sektorer.

"Gjennom tettere samarbeid skal avtalen bidra til redusert sykefravær, mer effektiv bruk av ansattes kompetanse og gi folk som står utenfor arbeidslivet en sjanse."
Byråd for sosiale tjenester, Julianne Ferskaug (V).

Redusere sykefravær

Sykefraværet i Oslo har lagt seg på et for høyt nivå etter pandemien. I 2024 endte det totale sykefraværet på 9,5%, til tross for noe nedgang fra året før. Kommunen står samtidig overfor mangel på arbeidskraft. I 2024 tapte kommunen 968 000 dagsverk på grunn av sykefravær.

"For den enkelte ansatte kan langvarig sykefravær føre til utenforskap."
Byråd for finans, Hallstein Bjercke (H)

"For staten og Oslo kommune fører høyt sykefravær til store kostnader, og i tillegg økt belastning på tjenestene våre. Dette er arbeidstimer vi trenger i klasserommene, sykehjemmene og barnehagene våre", sier byråd Bjercke.

Det strategiske partnerskapet med Nav Oslo innebærer en felles forpliktelse til å redusere sykefraværet i kommunen. Målet er at begge parter skal få bedre oversikt over utfordringsbildet knyttet til sykefravær, for å kunne målrette innsatsen fra Nav arbeidslivssenter og dele gode erfaringer mellom kommunens virksomheter.

"Flere av kommunens virksomheter har allerede god nytte av et samarbeid med Nav arbeidslivssenter om sykefravær, men vi ser stort potensial i mer systematisk og målrettet innsats. Samarbeidsavtalen skal sikre at vi bruker ressursene der de gir størst positiv effekt", sier finansbyråden.

Dette er i tråd med målsetningen i kommunens budsjett.

"Gjennom samarbeidet med Nav vil vi jobbe strategisk for å redusere sykefraværet og vikarbruken. I første omgang har vi satt oss et mål om et sykefravær på 8,2 % i budsjettet. På sikt vil vi ha enda lavere sykefravær - det er et stykke igjen, men dit må vi" sier finansbyråden.

Inkluderende rekruttering

I enkelte etater og bydeler har kommunen gode erfaringer med å dele på arbeidsoppgavene på en smartere måte. Som eksempel skal sykepleiere og helsefagarbeidere slippe å bruke mye tid på renhold og matlaging. Disse oppgavene kan bli til nye typer jobber, for personer som ikke har formell helsefaglig kompetanse. For enkelte av disse nye jobbene, skal kommunen samarbeide med Nav om rekruttering.

"En satsing i den nye avtalen er utvikling og bruk av tiltak som gir folk som ønsker å komme seg i arbeid den kompetansen som Oslo kommune trenger."
Direktør i Nav Oslo, Maria Walberg

Oslo kommune og Nav Oslo vil fremover teste og videreutvikle denne modellen i flere sektorer.

"Målet er å bruke de ansattes kompetanse smartest mulig, samtidig som vi bidrar til å gi flere en sjanse i arbeidslivet. Dette er vinn-vinn: Vi får bedre tjenester, lavere sykefravær og et mer mangfoldig arbeidsliv", sier byråd Ferskaug.

Pressekontakter

Ingunn Rakstang Eck

Byrådsavdeling for sosiale tjenester
Telefon

Nina Gopinder Pannu

Byrådsavdeling for finans
Telefon