Natur, kultur og fritid

Anbefalingen om å ikke bade i Oslofjorden oppheves

Mandag 4. september oppheves anbefalingen om å ikke bade på østsiden av indre Oslofjord.

Aktuelt / Publisert: 04.09.2023 / 04.09.2023

Av Byrådslederens kontor — Byrådsavdeling for miljø og samferdsel — Byrådsavdeling for helse

Sørenga sjøbad sett mot Vippetangen og Oslo fergehavn.
Badekvaliteten er forsvarlig igjen. Bilde: Nikolai Kobets Freund / Oslo kommune.

(Denne saken ble først publisert fredag 1. september, men er oppdatert med ny informasjon i dag, mandag 4. september og publisert på nytt.)

Fredag 1. september frarådet Oslo kommune innbyggerne å bade på østsiden av indre Oslofjord etter at avløpsvann rant ut i Alnaelva og videre ut i Oslofjorden. Dette var som følge av at en vegg mellom en hovedtunnel og et overløp ble knust av uværet helgen før. Veggen ble reparert og utslippet stoppet fredag ettermiddag.

En ny samlet vurdering på bakgrunn av flere forhold gjør at frarådingen om bading opphører. Utslippet ble raskt stoppet etter at det ble oppdaget.

Det er høy vannføring i Alnaelven som også bidrar til at utslippet blir fortynnet både der og når det kommer ut i fjorden. I tillegg har det vært mye sol i helgen som gjør at bakteriene dør raskere, som støtter at vi allerede nå kan oppheve anbefalingen om å ikke bade. Det har heller ikke vært kraftige regnskyll i helgen, som kunne gitt mer forurensning til fjorden.

Frode Hagen, smittevernoverlege i Oslo kommune, sier:

– Siste forurensning til fjorden var på fredag, og det har ikke har vært annen forurensning til fjorden de siste dagene. De siste vannprøvene fra badeplassene var normale rett før utslippet ble stoppet. Vi har konferert med Folkehelseinstituttet, som støtter at vi kan oppheve anbefalingen om å ikke bade allerede nå.

Det blir tatt nye badevannsprøver tirsdag for å kontrollere vannkvaliteten på nytt.