Oslo kommune er årets Fairtrade-kommune
Som stolt Fairtrade-hovedstad har Oslo kommune fått utmerkelsen «Årets Fairtrade-kommune». Finansbyråd Hallstein Bjercke mottok prisen på vegne av Oslo kommune.
Aktuelt / Publisert: 13.12.2024
Av Utviklings- og kompetanseetaten
![Finansbyråd Hallstein Bjercke mottar prisen for årets Fairtrade-kommune og holder diplomet sammen med fire andre](https://img.oslo.kommune.no/_aktuelt-prod_/Bilder/oslo-kommune-er-arets-fairtrade-kommune/DSF8156.jpg?w=400&aspect_ratio=16:9&gravity=50p,50p)
Prisen ble delt ut av Tone Faugli, daglig leder i Fairtrade Norge.
Utmerkelsen anerkjenner kommunens ekstraordinære innsats for å fremme Fairtrade og bærekraftige prinsipper i sine offentlige anskaffelser og øvrige arbeid.
Ansvarlig og bærekraftig forbruk
Utviklings- og kompetanseetaten (UKE) i Oslo kommune jobber med bærekraft på flere måter. Vi fokuserer på å integrere bærekraftige praksiser i våre offentlige anskaffelser, prosjekter og tjenester for å bidra til en mer bærekraftig by.
Bærekraft handler om å ta vare på og gjøre minst mulig skade på jordens ressurser. Ved kjøp av kaffe, bananer og kakao er det høy risiko for brudd på grunnleggende arbeidstaker- og menneskerettigheter i globale leverandørkjeder. I tillegg har produksjonen en negativ påvirkning på klima og miljø.
Denne risikoen ønsker vi å gjøre noe med!
Oslo kommune handler for rundt 36 milliarder i løpet av et år. Som stor kommune og ansvarlig innkjøper bruker vi den innkjøpsmakten vi har til å skape endring.
Oslomodellen, aktsomhetsvurderinger for et ansvarlig næringsliv og merkeordningen Fairtrade er viktige verktøy i kampen mot barnearbeid, tvangsarbeid, dårlige arbeidsvilkår og fattigdom i våre globale leverandørkjeder.
"Utmerkelsen “Årets Fairtrade-kommune" understreker betydningen av lokal innsats. Samarbeid med næringslivet, sivilsamfunn og kommunen er helt avgjørende for å oppnå resultater."
Rettferdig handel gir resultater
Oslo kommune har jobbet systematisk med å øke innkjøpsandelene av Fairtrade-produkter. Hele 80 prosent av bananene vi kjøper er Fairtrade- og økologisk merket.
«På denne måten har Oslo kommune aktivt bidratt til mer anstendige arbeidsforhold og en forutsigbar inntekt for småskalabønder i Afrika, Asia og Latin-Amerika», sier Fairtrade Norge i sin begrunnelse.
Når bøndene får bedre betalt, får de også mulighet til å investere i velferdstiltak som for eksempel bedre skole- eller helsetilbud. De kan også investerer i mer effektive og bærekraftige produksjonsmetoder, i områder av verden som er hardt rammet av klimaendringene.
«Med sin omfattende og systematiske innsats, sin evne til å engasjere et stort lokalsamfunn og sin rolle som inspirasjonskilde for andre, nasjonalt og internasjonalt, er Oslo kommune en svært verdig vinner av Årets Fairtrade-kommune», avslutter Fairtrade Norge.