Avfall og ressurser

Ombruksuka – Oslos Green Week

Ombruksuka er en hel uke dedikert til bærekraftig forbruk og økt ombruk for hele Oslo. Og nå har den årlige feiringen av ombruk spredt seg til resten av landet også.

Pressemelding / Publisert: 16.11.2023

Av Renovasjons- og gjenvinningsetaten — Bymiljøetaten

To damer viser frem skiene sine
Få "nye" ski på gi-bort-markedet for vintersportsutstyr. Bilde: Klaus Sandvik.

Først Singles’ Day, så Black Friday/Black Week (eller er det Black Month?) – november har blitt forbruksmåneden. Det er salg og kjøpepress i alle kanaler.

Ombruksuka er Oslo kommunes motsvar til alt dette, gjennom å feire ombruk, reparasjon og andre aktiviteter som kan gjøre at vi reduserer forbruket vårt. Det er nemlig for høyt.

Norge er i verdenstoppen når det gjelder forbruk. Hadde alle levd som oss, hadde vi trengt 3,5 jordkloder for å gi oss alle ressursene og råmaterialene som er i tingene vi kjøper.

– Vi er nødt til å ta bedre vare på det vi har, reparere mer og bruke tingene våre lenger. Det er noe av det aller viktigste vi kan gjøre for å ta vare på naturen, hindre forsøpling, forurensing og for å kutte utslipp av klimagasser. I tillegg er det bra for lommeboka for hver og en av oss, sier Marit Vea, byråd for miljø og samferdsel i Oslo. Hun fortsetter:

– Ombruksuka en viktig påminnelse til oss alle om å dempe forbruket, spesielt med det reklametrykket for økt forbruk som er i november. Den er også en gylden anledning til å skaffe seg brukte skatter, og å lære mer om gjenbruk og reparasjon. Jeg er glad for at Oslo kommune kan være en positiv pådriver for et bærekraftig samfunn.

I år har Ombruksuka offisiell åpning med et julemarked i Rådhushallen søndag 19. november, hvor du kan skaffe deg alt du trenger til julen helt uten å måtte kjøpe noe nytt. I stedet kan du bytte, reparere eller få hjelp til å lage julepynt selv av det du allerede har.

Senere i uken arrangerer Oslo kommune også et stort gi-bort-marked for vintersportsutstyr som folk har levert inn til byens gjenvinningsstasjoner.

I tillegg er det over 50 andre små og store arrangementer i hele byen i regi av både offentlige, ideelle og private aktører.

Bra for miljøet – og lommeboka

Det er ikke bare kloden vår som tjener på at vi forlenger levetiden til alle tingene vi bruker i hverdagen. Det er penger å spare også.

Mange av arrangementene under Ombruksuka er rene sparetips som kan gi deg inspirasjon til mer bærekraftige valg i hverdagen.

– Når vi vet at nordmenn bruker 15 milliarder kroner i året bare på sportsutstyr, så er det åpenbart at det er mye å spare ved å ta vare på det vi allerede har. Det er lett å låne, leie og kjøpe brukt utstyr flere steder i Oslo. På gi-bort-markedet for vintersportsutstyr kan man også få utstyr som andre ikke har behov for lenger, helt gratis, sier Juliane Salicath Gordner, prosjektleder for Ombruksuka fra Bymiljøetaten.

Som en grønn bonus har Ombruksuka dessuten spredt seg til flere steder i landet. Byer som Trondheim, Bergen og Tønsberg har egne ombruksuker samtidig som Oslo.

– Det er gøy å se at det lille initiativet Oslo startet i 2014 har vokst seg så stort og at flere følger etter. Neste år har vi 10-årsjubileum og håper vi kan feire med enda flere andre byer, avslutter Gordner.

Les mer og se fullt program: Ombruksuka 2023