Gate, transport og parkering

Ny priskampanje på kollektivbillett

Kommunen tilbyr 40 prosent rabatt på kjøp av 30-dagers billett for kollektivreiser i Oslo. En voksenbillett vil koste 499 kroner. Kampanjen varer fra 21. august til 15. september.

Pressemelding / Publisert: 15.08.2023

Av Byrådslederens kontor — Byrådsavdeling for miljø og samferdsel

Passasjerer går av båt fra øyene.
Passasjerer går av båt fra øyene. Bilde: Ruter As / Nucleus AS, Øyvind Ganesh Eknes.

En tilsvarende kampanje med sterkt redusert pris på 30-dagers billetten ble gjennomført i desember 2022, og ble svært godt mottatt av Oslo-folk.

Ifølge Ruters undersøkelse benyttet 40 prosent av de spurte seg av tilbudet og 5 prosent svarte at kampanjen fikk dem til å reise kollektivt på reiser de tidligere ville tatt med bil. Det betyr at nesten 30 000 Oslofolk lot bilen stå på grunn av kampanjen.

– Mye er dyrt for mange nå. Byrådet gjør flere grep for å hjelpe folk. Styrket bostøtte, gratis AKS, familierabatt på bad, og nå reduserte priser på kollektivtransport i en periode. Det er bra om flere nå tar fatt på hverdagen etter sommeren med å reise med buss, trikk og bane. Samtidig som det kan bidra til å lette trykket på lommeboka for mange, forteller byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

– Skikkelig gulrot

– Billigere kollektivbilletter er en skikkelig gulrot for å få flere til å reise miljøvennlig, og redusere biltrafikk og forskjeller i byen vår, i en tid hvor alt blir dyrere. Nå skal vi hjelpe enda flere Oslofolk å velge bussen heller enn bilen, etter sommerferien, sier byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav (MDG).

– Byrådet har allerede kuttet prisen på enkeltbilletter. Nå kutter vi prisene på månedskortet til 499 kroner for voksne og 299 for student. Honnør betaler 249 kroner. For barn og unge har vi allerede varig satt ned prisen til 299 kroner fra 1. august, men i kampanjeperioden vil de betale bare 20 kroner. Vi har gode erfaringer med at disse prisene får flere til å reise kollektivt, særlig de som har lite å rutte med. Derfor gjentar vi suksessen fra før jul, sier Stav.

Mer attraktivt

Kommunen satte av penger i revidert budsjett 2022 til tiltak for å gjøre kollektivtransporten mer attraktiv. For byrådet har det vært viktig å finne tiltak som både bidrar til at nye reisende blir kjent med tilbudet, og samtidig påvirke Oslo-folk til å reise mer.  I revidert budsjett 2023 ble det i tillegg satt av penger for å tilby sterkt rabattert pris til barn.

– Når alt er dyrere er det de som har minst å rutte med som er mest avhengig av et godt kollektivtilbud. Derfor ønsker vi igjen å kutte prisen kraftig på månedskort for alle i en måned. Billettkampanjen i fjor bidro til at enda flere valgte buss, trikk og bane istedenfor å sette seg i bilen. Det betyr mindre kø, lavere klimautslipp og bedre luft for alle, sier Sirin Stav.

Kampanjepriser 30-dagers billett, Sone 1

  • Voksenbillett: 499 kroner
  • Honnørbillett: 249 kroner
  • Studentbillett: 299 kroner
  • Barn/ungdomsbillett: Prisen ble senket til 299 kroner 1. august. I kampanjeperioden er prisen kun på symbolske 20 kroner.

Kampanjen reduserer prisen med cirka 40 prosent fra ordinær pris.

Kampanjeperioden varer fra 21. august til 15. september. Kjøp av billett må gjøres i denne perioden. I appen er det er mulig å utsette start-tidspunktet for billetten med 7 dager, dersom man for eksempel allerede har en periodebillett, og vil benytte tilbudet før kampanjeperioden går ut.

Kontakt for reisende og kunder

Ruters kundesenter

Kontakt for pressen

For byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav

Pressekontakt
Telefon

For byrådsleder Raymond Johansen

Pressekontakt
Telefon