Natur, kultur og fritid

Ny direktør på Deichman

Byrådet har i dag ansatt Merete Lie som ny biblioteksjef for Deichman i Oslo.

Pressemelding / Publisert: 18.01.2024

Av Byrådsavdeling for kultur og næring

Bøker, folk og utsikten på Deichman Bjørvika
– Oslos folkebibliotek er landets mest besøkte kulturinstitusjon, sier Deichmans nye direktør. Bilde: Nikolai Kobets Freund / Oslo kommune.

Merete Lie har siden 2018 vært avdelingsdirektør for hovedbiblioteket samt ansvarlig for alle fagavdelingene som leverer tjenester til alle lokalbiblitekene.

– Jeg er veldig glad for at Merete har takket ja til stillingen som ny etatsdirektør for Deichman. Hun har vist seg som en profesjonell og engasjert leder og kjenner Deichman svært godt, sier Anita Leirvik North (H), byråd for kultur og næring.

Nesten 200 arrangement hver uke

Oslofolk leser mer enn før, og barn og unge låner flere bøker. Bibliotekene har vekst i besøkende og utlån og det avholdes opp mot 200 arrangementer ukentlig som treffer bredt i Oslos befolkning.

– Bibliotekene gir inspirasjon, innsikt og kunnskap til folk i alle aldre over hele byen og stadig flere bruker bibliotekene som en møteplass, ikke minst lokalbibliotekene. Og Deichman er en stor organisasjon med biblioteker over hele byen. Det er viktig med en leder som har god oversikt, et strategisk blikk som kan samle hele organisasjonen. Det mener jeg vi har fått med Merete Lie, sier North.

Portrett av byråd for kultur og næring og ny direktør for Deichman
Anita Leirvik North og Merete Lie. Bilde: Oslo kommune.

Ledet Deichman Bjørvika i fem år

Merete Lie har vært konstituert etatsdirektør og er veldig glad for nå å starte som biblioteksjef.

– Jeg går til jobben med stolthet og ydmykhet. Jeg kjenner Deichman godt etter å ha ledet Deichman Bjørvika i fem år. Hele Deichman og Oslo kommune har æren for at det nye hovedbiblioteket ble kåret til verdens beste. Et mål for meg er at alle våre 26 biblioteker skal føle seg i verdenstoppen, sier ny direktør for Deichman, Merete Lie.

Landets mest besøkte kulturinstitusjon

– Det er imponerende hva Deichman har fått til. Oslos folkebibliotek er landets mest besøkte kulturinstitusjon. Våre ansatte er helt i front i bibliotekutvikling i verden. Min jobb blir å få sørge for gode rammer og betingelser så de ansatte kan fortsette arbeidet til beste for lånerne våre. Som leder er jeg opptatt av å lytte og sikre gjennomføringskraft i hele organisasjonen, sier Lie.

Deichman er landets mest besøkte kulturinstitusjon med over 5 millioner besøk siste år. Biblioteksjefen har ansvaret for 26 store og små biblioteker. Etaten har 428 medarbeidere, eller 308 årsverk

Merete Lie er utdannet statsviter fra UiO (1996) og har bakgrunn blant annet fra Telenor og DNB. I DNB arbeidet hun med å gjøre banken mer kundevennlig og digital. I årene fra 2012-2018 etablerte hun og bygget opp Litteraturhuset i Fredrikstad før hun kom til Deichman i 2018.

Pressekontakt

for byrådsavdeling for kultur og næring

Ninja Sandemose
Telefon