Fyll dagene

Kul klipp på Jobbsenteret

Jobbsenteret for unge i Bydel Stovner hjelper vanligvis de mellom 15 og 25 med kurs og bistand til jobbsøking, og med oppfølging opp mot arbeidsgivere. Nå kan senteret også benyttes av kreative ungdommer med interesse for hår og skjegg.

Aktuelt / Publisert: 29.12.2023

Av Bydel Stovner

Dyktige frisører
Jobbsenteret som "Barbershop". Bilde: Eyvind J. Schumacher, Oslo kommune.

Ungdommene på Stovner har mange ulike talenter og interesser. Jobbsenteret er alltid på utkikk etter nye måter å legge til rette for at ungdommene kan bruke sine ferdigheter til å tjene egne penger og få en kortere vei ut i arbeidslivet. Dialogen med de unge har ført til at lokalene til jobbsenteret nå én dag i uken blir transformert til en frisørsalong.

Hårklipping har blitt en populær hobby, særlig blant en del gutter i bydelen. Men de har manglet gode lokaler til å utføre klippingen.

– Klippingen har gjerne foregått hjemme eller til og med utendørs med barbermaskin koblet til kontakter til boligblokker i nærmiljøet, forteller Bolan og Haman. To av guttene som har fått tilgang til stol på jobbsenteret.

Nå kan de benytte bydelens lokaler sentralt på Stovner. Med gode fasiliteter går arbeidet lettere. Samtidig kan det øke kundegrunnlaget og gjøre hobbyen til en fin deltidsjobb. Ungdommene forteller at de kan tjene opp til 70.000 kroner med frikort. Det kommer godt med i en ungdoms økonomi og gir god arbeidserfaring.

Onsdag før juleferien var det åpningsdag for salongen med gratis fade og pizza. Ungdommene forteller at fade er en hårklipp der man starter på null millimeter og så graderer oppover.

Man skal være stø på hånden når man utfører en fade.
Man skal være stø på hånden når man lager en fade. Bilde: Eyvind J. Schumacher, Oslo Kommune.

– Mange unge på Stovner er interessert i fading og klipping. De klipper venner på fritiden. Det er disse som allerede har noe erfaring som skal få oppleve å jobbe i en salong. Her er det barbers som får sin egen «stol» hos oss, så de kan øve på å ha en egen arbeidsplass. De får ikke lønn av oss, men tar betalt for tjenestene sine, sier prosjektleder Iselin Glover.

Både leder for bydelsutvalget Rashid Nawaz og konstituert bydelsdirektør Tore M. Andresen var til stede under åpningen av salongen. De viste stor interesse og nysgjerrighet i samtale med ungdommene.

– Jeg håper dette prosjektet blir kjent over hele Groruddalen, og blir til inspirasjon for andre, sa Nawaz. Her blir det skapt gode synergieffekter. Bydelen stiller til disposisjon fasiliteter som bidrar til at ungdommene kan gjøre det de liker, samtidig som de får øve seg på gründerskap. Jeg er glad for at det er så mye positivt som skjer i bydelen, fortsatte BU-lederen.

"Dette skal bli en egen arbeidsarena med barbershop, flettesalong og etter hvert muligens noe kafédrift"
Iselin Glover, prosjektleder


– Nå åpner barbershopen først. Dette skal bli en egen arbeidsarena med barbershop, flettesalong og etter hvert muligens noe kafédrift, sier Glover. Det er flest gutter som driver med klipping og fading. I løpet av vinteren vil Jobbsenteret også holde åpent en dag i uka som flette- og neglesalong. Det er det flest jenter som holder på med.

Politikere og adm.
Prosjektleder Iselin Glover inviterte til åpning. Politisk og administrativ ledelse i bydelen viste stort engasjement. Bilde: Eyvind J. Schumacher, Oslo kommune.

Allerede ved åpning var det et 20-talls ungdommer som hadde kommet til Jobbsenteret for å klippe, barbere eller bli klippet selv.

– Vi har lært oss å klippe av folk vi kjenner og av å se på Youtube. Nå er vi glade for at bydelen gir oss muligheten til å klippe her på Jobbsenteret, avslutter Bolan og Haman.

Dyktige frisører
Bolan, prosjektmedarbeider Mohamed og Haman ser frem til å ta i bruk Jobbsenteret som salong for klipping, fading og barbering. Bilde: Eyvind J. Schumacher, Oslo Kommune.