Vann og avløp

Klosterenga park åpner med folkefest

Oslo kommunes største kunstinvestering siden Vigelandsparken står snart ferdig. 10. juni blir det offisiell åpning av skulpturparken og kunstbekken.

Pressemelding / Publisert: 22.02.2023

Av Byrådslederens kontor — Vann- og avløpsetaten

Artikkelen er mer enn ett år gammel.
Illustrasjon av nyåpnete Hovinbekken som renner gjennom et grønt elveleie i Klosterenga park.
Grotten – en av tre nye skulpturer til parken. Bilde: Andreas Vedum Landskap+.

Våren 2023 åpner Oslo kommune Klosterenga park, som blant annet består av en 450 meter lang kunstbekk.

– Oslo får nå en unik park på østkanten hvor vann og kunst møter hverandre. En skulpturpark for alle som bor og besøker byen vår, men først og fremst for nærmiljøet og bydelen, som har måttet tåle flere år med bygging, sier byrådsleder Raymond Johansen.

"Oslo får nå en unik park på østkanten hvor vann og kunst møter hverandre."
Byrådsleder Raymond Johansen

Kunst, vann og grønne områder

Parken skal bli en opplevelsespark med kunst, vann og grønne områder for store og små. Skulpturparken er skapt av den anerkjente kunstneren Bård Breivik som tidligere er kjent for sine skulpturer og utsmykninger i stein og metall.

Kristian Blystad ble kunstnerisk leder etter at Bård Breivik gikk bort, og har ferdigstilt prosjektet i samarbeidet tett med arkitekt Jørn Skaare, Johansen Monumenthuggeri og Oslo kommune.

– Vannet spiller en viktig rolle i parken, siden vi åpner Hovinbekken. Å få bekken opp til overflaten er positivt for å skape et godt bymiljø, men det er også et viktig flomforebyggende miljøtiltak som gir rikere dyre- og planteliv. Parken har derfor mange funksjoner, og jeg gleder meg til å se den bli tatt i bruk av store og små, sier byrådslederen.

Alle er velkommen til åpningshelgen

Klosterenga park er den største kommunale enkeltsatsningen på et kunstprosjekt siden Vigelandsparken, og er en av de mest omfattende offentlige kunstsatsingene i nyere norsk historie.
Skulpturparken ligger på Grønland. Arbeidene har pågått siden 1990-tallet med ulike opphold, og ferdigstilles i stor grad denne våren. En mindre del av prosjektet med åpning av bekken ned mot Grønlandsleiret gjenstår.

Den offisielle åpningen av parken vil være lørdag 10. juni, hvor det blir kulturelle innslag og åpningstale av byrådslederen med flere. Etter den formelle åpningen kl. 13.00 blir det folkefest i parken, arrangert i tett samarbeid med Klosterengas venner.

  • Klosterenga park er en bydelspark i Bydel Gamle Oslo. . Klosterenga park er Oslos nye skulpturpark hvor vann og kunst møter hverandre. Kunstprosjektet begynte allerede på 1990-tallet og er fullført etter kunstner Bård Breiviks visjon. Parken er den største kommunale enkeltsatsningen på et kunstprosjekt siden Vigelandsparken, og er en av de mest omfattende offentlige kunstsatsingene i nyere norsk historie.
  • Bård Breivik (1948-2016) var en av Norges mest profilerte billedhuggere. Breivik har et rikt og variert kunstnerskap som inkluderer flere offentlige skulpturer og utsmykninger i stein og metall, blant annet prosjektet Citadel på Skøyen i Oslo og Torgalmenningen i Bergen. Kristian Blystad ble kunstnerisk leder etter at Bård Breivik gikk bort, og fortsatte prosjektet i samarbeid med arkitekt Jørn Skaare. Blystad har utformet de resterende steinelementene etter skisser fra Breivik, i tillegg til å lage egne verk.
  • Hovinbekken rant tidligere under parken i en kulvert. Hovinbekken renner gjennom Klosterenga i et system av renner, kar, vanntrapper og basseng. Bekken er i samspill med de ulike skulpturene, hovedmotivet i Klosterenga skulpturpark.
  • For å møte klimaendringene med kraftig regn og mye tørke, er det viktig å la bekker og vassdrag være åpne og synlige. Mange av Oslos bekker ligger i rør under bakken, når de kommer opp i dagslys igjen hjelper de til med å ta unna store vannmengder, og bidrar til at dyrelivet og planteliv blomstrer.
  • Klosterengas venner er en frivillig nabolags- og interesserorganisasjon, med mål om å jobbe for ferdigstillelse av parken. Høy interesse for å bevare den grønne lungen i nabolaget, samt gi kunsten mer oppmerksomhet.
  • Klosterenga park er finansiert av Oslo kommune. I tillegg har Sparebankstiftelsen gitt 2,75 millioner kroner til delfinansiering av tre nye skulpturer til parken. Dette er Grotten, Sluttsluket og Vannkongle.
  • Prosjektside: Klosterenga park

Klosterengas venner arrangerer folkefest

Nabolagsforeningen Klosterengas venner står for planlegging og gjennomføring av folkefesten som er samme helg. Det blir blant annet debatter, kunstvandring, konserter, danseshow, foodtrucks, ulike aktiviteter for barna og utekino.

Vebjørn Torsetnes, styremedlem av Klosterengas venner og initiativtaker til folkefesten, forteller at det har vært en langsiktig plan å få parken ferdig:

– Vi har jobbet lenge for at parken skal bli ferdigstilt. Endelig kan vi feire at den står klar, og det gjør vi ved å arrangere folkefest. Vi håper så mange som mulig kommer innom i løpet av helgen for å feire vårt nye smykke av en park.

Byrådslederens kontor

Telefon

Vebjørn Torsetnes

Styremedlem Klosterengas venner
Telefon

Synne Strand Mugaas

Kommunikasjonsrådgiver, Vann- og avløpsetaten
Telefon