Vann og avløp

Innfører restriksjoner mot hagevanning

Oslo kommune innfører restriksjoner mot hagevanning med vannslange og spreder fra 6. juni 2023, kl. 15.00.

Pressemelding / Publisert: 06.06.2023

Av Byrådslederens kontor — Vann- og avløpsetaten

Hageslange i tørt gress.
Det er restriksjoner mot hagevanning i Oslo. Bilde: Vann- og avløpsetaten / Oslo kommune.

Varmt vær og lite nedbør har ført til et økende vannforbruk i Oslo de siste dagene. I tillegg er et av Oslos vannbehandlingsanlegg, Skullerud, ute av drift.

Restriksjonene mot hagevanning gjelder alle Oslos husstander inntil videre. Det innebærer vanning med hageslange og spreder hele døgnet. For å vanne planter og busker i hagen, kan man bruke vannkanne.

Anlegget på Skullerud får nødvendig oppgradering for å tilfredsstille kravene til drikkevannskvalitet.

– Vi har mindre kapasitet enn vanlig og når vannforbruket i tillegg er veldig høyt, får vi utfordringer med å levere nok vann til hele byen. Derfor innfører vi restriksjoner på hagevanning. Gresset klarer seg uansett fint uten vann, sier Frode Hult, assisterende avdelingsdirektør i Vann- og avløpsetaten.

Stor skogbrannfare

Det er stor skogbrannfare på Østlandet for tiden. Det er derfor viktig at vannkapasiteten er tilstrekkelig, slik at brannvesenet har tilgang på nok vann ved hendelser. En større vannlekkasje vil også kunne skape store leveringsproblemer.

– I motsetning til i fjor hvor vi hadde lite vann i marka, er magasinene våre nå fulle. Det er distribusjonen ut på nettet som er utfordringen denne gangen. I fjor viste Oslos befolkning en fantastisk innsats i å spare på vannet. Vi har tro på at de gjør en innsats nå også, sier Hult.

Vann- og avløpsetaten er i dialog med Bymiljøetaten og Gravplassetaten om å redusere kommunens vanning og forbruk der det er mulig.

Her har vi samlet noen spørsmål og svar om vanningsrestriksjonen

  • Restriksjonene gjelder all vanning av gressplen og hage med vannslange – med eller uten spreder. Gresset klarer seg fint en periode uten vann.
  • Vanning med vannkanne er tillatt, og kan brukes for å vanne de plantene som trenger det mest.
  • Ved å redusere vannbruken sørger vi for at alle får nok vann, og sikrer at Brannvesenet har tilgang på vannet de trenger om det skulle bli skogbrann.
  • En vannspreder bruker rundt 1000 liter vann i timen.
  • Ikke klipp gresset for kort. Da klarer det seg bedre uten vanning.
  • Sørg for at utendørs kraner ikke står og lekker. 
  • Vann helst om kvelden. Hvis du vanner i solskinn, fordamper det meste av vannet. 

Kontakt Vann- og avløpsetatens kundesenter for eventuelle spørsmål

Vann- og avløpsetaten

Kundeseksjon
Telefon