Byutvikling

Hovinbekken får Oslo bys arkitekturpris 2023

Gjenåpningen av Hovinbekken fra Hasle T til Ensjø T hedres med Oslo bys arkitekturpris for ny og god arkitektur.

Pressemelding / Publisert: 12.10.2023

Av Byrådslederens kontor — Bystyrets sekretariat

Bilde viser tre gutter som leker ved en bekk.
Hovinbekken. Bilde: Bjørbekk & Lindheim.

«Mellom dammene framstår bekken som en samlende og identitetsgivende nerve, noe unikt som vi bare opplever her,» står det blant annet i begrunnelsen. Hasle Tre (Redd Barna-huset) og Nasjonalmuseet får hedrende omtale.

Landskapsarkitekt Bjørbekk & Lindheim og konsulentene Norconsult og Ecofact mottok sammen med byggherre Oslo kommune arkitekturprisen i dag. Prisen ble delt ut av ordfører Marianne Borgen og byutviklingsutvalgets leder James Stove Lorentzen i Oslo rådhus.

«Årets tre finalister har det til felles at de adresserer, på forskjellige måter, de store miljø- og klimautfordringene vi står overfor», sier byutviklingsutvalgets leder James Stove Lorentzen.

Prisen består av 50 000 kroner, i tillegg til diplom og en plakett.

«Hovinbekken på Ensjø treffer godt på alle kvalitetskriteriene for fremragende landskapsarkitektur, nyskapende og bærekraftige løsninger, med høy kvalitet på konsept og gjennomføring. Dette er et prosjekt som klarer å tilføre byen noe stort både estetisk, funksjonelt og kulturelt», står det blant annet i begrunnelsen.

Hedrende omtale

To andre byggeprosjekter i Oslo fikk hedrende omtale:

Hasle Tre (Redd Barna-huset) «Prosjektet kan vise vei for hvordan byggene vi oppfører i dag kan bli del av fremtidens sirkulærøkonomi og representerer en ny epoke i moderne byggeskikk. Men alle disse tiltakene og bærekraftige valgene er likevel ikke nok, om det ikke gir bygg som er gode å være i og som står igjen som vakre hus som beriker byen. Hasle Tre makter å gjøre dette (…).»

Nasjonalmuseet «Nasjonalmuseet er både opplagt og kontroversielt, både strengt og inviterende. Det er et fremragende og kompromissløst arkitekturverk, med en overordnet klarhet og håndverksmessig gjennomføring vi sjelden ser. At museet gjør Oslo til en mer interessant kulturhovedstad, er åpenbart.»

Oslo bys arkitekturpris Med Oslo bys arkitekturpris vil kommunen hedre ny, god arkitektur som er et tilskudd til byen og byens utvikling. Målet med prisen er å stimulere til økt interesse for arkitektur og byutvikling i Oslo, og å vise frem den nyeste og beste Oslo-arkitekturen. Bygg må ha blitt ferdigstilt foregående år (2022) og landskapsanlegg de siste fem år (perioden 2018-2022).

Det er Rådet for byarkitektur som nominerer kandidater til pris og hedrende omtale. Oslo bystyres byutviklingsutvalg gir deretter sin innstilling til forretningsutvalget i Oslo kommune. Plan- og bygningsetaten er sekretariat for prisen. De nominerte presenteres i en utstilling som kan sees foran Deichman Bjørvika ut oktober.

Mer informasjon om prisen

Du kan lese mer om Oslo arkitekturpris 2023 på Oslo kommune sine hjemmesider.

Prisutdelingen ble strømmet på Oslo kommunes Facebook-side.

Her finner du bilder av årets tre finalister.

Bilder fra prisutdelingen publiseres samme sted. Bildene kan fritt brukes redaksjonelt ved kreditering av fotografen i bildebeskrivelsen.

Vedlegg

Juryens begrunnelse

Pressekontakter

Maren H. Blaalid

Kommunikasjonsrådgiver i Bystyrets sekretariat
Telefon

Harald Skeie

Kommunikasjonsrådgiver i Plan- og bygningsetaten
Telefon