Helse og omsorg

Hjernehinnebetennelse: Har du vært på russetur til Ios i uke 30?

I samråd med Folkehelseinstituttet (FHI) er det besluttet at alle ungdommer som var på reise til den greske øya Ios i uke 30 i forbindelse med russetur skal tilbys forebyggende behandling i form av en antibiotikatablett og vaksine.

Aktuelt / Publisert: 10.08.2023

Av Byrådslederens kontor — Helseetaten

Illustrasjon legebesøk.
Illustrasjon legebesøk. Bilde: Anette Brekke-Bjørkedal / Oslo kommune.

(Denne saken ble først publisert 8. august, og oppdatert 10. august 2023.)

Antibiotika og vaksine

Som et føre-var-tiltak anbefales ungdommene som deltok på russeturen til Ios en dose antibiotika. Antibiotika får du på legevakten. Ring legevakten på 116 117 for bistand. Det er noe pågang, men vi hjelper deg så snart vi kan.

I tillegg anbefaler FHI vaksine mot meningokokk B for den samme gruppen. Dette for å kunne forhindre nye sykdomstilfeller på et senere tidspunkt.

Vaksinen krever to doser med fire ukers mellomrom, og beskytter to uker etter siste dose. Altså beskytter vaksinen etter 6 uker. Vaksinen er gratis for de som deltok på russeturen.

Vaksinen får du på Nydalen vaksinesenter. Du må bestille time for vaksinen ved å ringe vaksinesenteret på telefon 40 41 02 51. Vaksinen er gratis for de som var på Ios i uke 30, dette vil bli kontrollert.

Hvis du ønsker vaksinen, men ikke var på russetur til Ios i uke 30, kan du ikke ta vaksinen på Nydalen vaksinesenter. Du må selv betale for vaksinen vet et av våre andre vaksinetilbud. Se her hvor du kan ta vaksinen: Les mer om reisevaksiner og vaksinesentere i Oslo.

Usikker på om dette gjelder deg?

Dersom du enten har vært på turen, eller vært tett på personer som har vært på turen og er usikker på hva du skal gjøre, anbefaler vi at du:

  • Tar kontakt med fastlegen
  • Dersom fastlegen er utilgjengelig, ta kontakt med legevakten der du bor. Ring: 116 117

Dette gjelder primært ungdommer som har festet og vært tett på den smittede, som for eksempel delt flasker, drukket fra samme glass og kyssing/klining.

Følg med på symptomer!

Dersom du blir syk med feber og får dårlig allmenntilstand bør du ta kontakt med fastlege eller legevakt. Informer gjerne helsepersonell om mulig kontakt med en person med meningokokksykdom.

De første tegnene er ofte vage og likner influensalignende sykdom eller feber med frysninger, hodepine, kvalme, oppkast og diare. Allmenntilstanden er ofte sterkt nedsatt. Ved lette allmennsymptomer og forkjølelsessymptomer uten feber er det ikke nødvendig å kontakte lege.

Ved blodforgiftning kan pasienten få ørsmå prikkformede hudblødninger. Disse har som kjennetegn at de ikke forsvinner når man trykker et gjennomsiktig glass mot dem.

Nakkestivhet og nedsatt bevissthet er tegn som kan komme sent i forløpet av en hjernehinnebetennelse.

Les mer på Folkehelseinstituttet sine hjemmesider.