Natur, kultur og fritid

Her er byens første asfalterte pumptrack på Bjørndal

«Nye» Bjørndal idrettspark har åpnet, med fire rehabiliterte fotballbaner og en ny pumptrack. Med det får byen sin første asfalterte bane for syklister, skatere og sparkesyklister.

Aktuelt / Publisert: 10.06.2025

Av Bymiljøetaten

En mann på sykkel på Bjørndals nye pumptrack.
På Bjørndal er det en ny pumptrack som kan brukes av syklister, skatere og sparkesyklister. Espen Ramstad viser noen triks på sykkelen. Bilde: Oslo kommune / Bymiljøetaten.

En pumptrack, eller sykkelbane på godt norsk, kan brukes av ivrige syklister, skatere og sparkesyklister, og har blitt en populær aktivitet de senere årene.

– Jeg vil gratulere Bjørndal med et fantastisk anlegg og hele fire nye kunstgressbaner. Og for en bonus med byens første asfalterte pumptrack! At vi legger til rette for både organisert idrett og egenorganisert aktivitet, er viktig for byrådet, og vi håper at det blir tatt godt imot av hele byen, sier idrettsbyråd Anita Leirvik North.

Masser til overs

Bjørndal idrettsanlegg er et kommunalt idrettsanlegg etablert på en gammel fyllplass fra 90-tallet. Anlegget har utviklet seg fra å bestå av grusbaner til nåværende kunstgress, der innfyllet består av naturkork.

Rehabiliteringen av disse kunstgressbanene har krevd at store mengder masser er skiftet ut. Normalt ville disse massene blitt transportert til godkjente deponier. Her så prosjektleder i Bymiljøetaten, Johannes Bjerre Helgestad, helt andre muligheter:

– Jeg så at det store området burde bli brukt til noe, og at løsningen bokstavelig talt lå i hauger foran oss. Å bruke massene til noe er jo langt bedre enn å kjøre de bort. Lek og trening på en pumptrack er aktiviteter vi vet at folk liker å drive med.

Sykkelbane i stedet for massetransport

Bortkjøring av massene ville medført cirka 300 turer med lastebil, som ville medført betydelige kostnader og store utslipp. Å bygge en sykkelbane kostet det samme som massetransporten ville kostet.

Under ett år senere at Helgestad kom med forslaget, står nå sykkelbanen klar til bruk.

– Jeg ønsker å gi honnør til prosjektledelsen som har evnet å tenke utenfor boksen og sett etter nye muligheter. Ved å gjennomføre prosjektet på denne måten unngikk vi unødvendig massetransport gjennom Bjørndal, og for de samme pengene fikk vi en pumptrack av beste kvalitet, sier idrettsbyråd North.

– Vi i Bjørndal Idrettsforening er naturlig nok takknemlige og ydmyke for oppgaven med å forvalte dette fantastiske anlegget kommunen har bygget for oss. Dette vil gi barn og unge i bydelen de beste rammer for både organisert- og egenorganisert idrett. Vi gleder oss til å ta området i bruk, sier Bjørnar Skogvoll, daglig leder i Bjørndal Idrettsforening.