Natur, kultur og fritid

Grønt lys for bedre miljø, klima, trivsel og lovlig epleslang i parken!

Visste du at vi har plantet 100 bærbusker og 20 frukttrær, og at du kan få smake og høste rett fra kilden? Dette er bare ett av mange små og store tiltak bydelen gjør for å bedre klima, miljø og trivsel. I tillegg kan du og jeg bidra gjennom valgene vi tar i hverdagen. Ta deg en tur på frukt- og bærjakt i parkene våre da vel! Grønne aktiviteter kan låne gratis lokaler - og det blir sommerkafè i Huset på Haugen!

Aktuelt / Publisert: 04.06.2023

Av Bydel St. Hanshaugen

Jente med egendyrkede gulerøtter foran fjeset.
Gleden ved å dyrke selv og trekke ferske gulerøtter opp av jorda på Hammersborg fritidsklubb!! Bilde: Foto: Bydel St. Hanshaugen.

Driver du med miljøvennlige tiltak og trenger et sted å være?
Da kan du låne gratis lokaler eller uteplass av bydelen. Byrådet og vi ønsker å legge til rette for mindre forbruk og mere gjenbruk – til glede for lommeboken og miljøet. Derfor låner vi ut lokaler i Hammersborg og Marienlyst fritidsklubb og på Knud Knudsens plass.

Vil du leie? Kontakt Silje: siljemauroy.wennevold@bsh.oslo.kommune.no

Vi har laget en gjenbruksguide til deg
Økonomi og miljø er to gode grunner til ombruk og gjenbruk. Bydelen har laget et gjenbrukskart over steder der du kan kjøpe brukt, reparere, bytte, dele og låne. Kanskje får du et perfekt tips?

Har du en god grønn idè? Søk grønne midler!
Bydelen har en egen årlig tilskuddsordning for å støtte lokalt miljøengasjement og tiltak. Grønne mider har blant annet støttet bikuber, byttemarkeder og urban dyrkning. I tillegg har vi gitt midler til miljøformidling for barn, miljøarrangementer m.m. Søk her.

Dyrk selv, gå på epleslang og grill miljøvennlig i parkene våre
I parkene har vi et mangfold av pollen- og nektarrike planter som blomstrer hele sesongen. I 2020 ble sesongbedene erstattet med pollinatorvennlige staudebed. Disse ser du blant annet i Stensparken, Marienlystparken, Schandorffs plass, Sigrun Bergs plass og på Louise Iversens plass. Flere parker får nå også vakre, lettstelte blomster-enger (slås en gang årlig). I tillegg er de oaser for bl.a.sommerfugler og humler. Ekstra stas! Vi har plantet 100 bærbusker og 20 frukttrær rundt omkring i parkene, der alle som vil kan smake og høste.

Dyrkebakken hagelag holder til i en nedlagt barnepark på Marienlyst med dyrkekasser, frukttrær, bærbusker, biedrift og insektshotell. I 2021 etablerte vi Stensparken nærmiljøhage som et toårig prosjekt med urban dyrkning som verktøy for å aktivisere ungdom, og som en sosial møteplass for nabolaget med flere vellykkede arrangementer. Bydelen ønsker å få til videre dyrkning, men vet foreløpig ikke hvordan dette blir organisert.

Visste du at Stensparken har digre søppelkasser som melder fra når de er fulle og at du kan bruke en av våre 18 fastgriller der eller i St. Hanshaugen park, eller låne en liten flerbruksgrill? Les mer om parkene, nye benker og annet i bydelens artikkel i Vårt Oslo.

Bilde av bygningen Huset på Haugen, en ungdomsklubb.
I Huset på Haugen blir det åpen kafè for alle i uke 26, 27, 28 sommeren 2023. Bilde: Foto: Christine Thune.

Årets kultursommerjobb holder åpen kafè i Huset på Haugen

I år har vi Kultursommerjobb for sjette gang og har ansatt 42 ungdommer. En av gruppene skal sørge for sommerkafe på Huset på Haugen og vil servere deilige vegetarretter med kortreiste råvarer. I tillegg blir det ulike arrangementer som klesbyttemarked og konsert. Kafeen er åpen for alle mandag til torsdag i uke 26 og 27 og mandag til onsdag i uke 28. Åpningstid er 11.30-14.30. Følg oss på Facebook for mer informasjon og program.

Fuglekasse i et tre
Kikker du opp i trærne finner du fugle-og flaggermuskasser laget av folk som trenger tilpasset arbeid. Bilde: Christine Thune.

Har du sett Oslokassa? De henger der oppe hvor flygerne er..
Oslokassa er et aktiviseringstiltak for innbyggere i bydelen som har ruslidelser og psykisk sykdom. De dekorerer, henger opp og følger opp fugle- og flaggermuskasser i og utenfor bydelen. Noen av dem henger blant annet langs Akerselva og utenfor Huset på Haugen. Tiltaket har hentet inspirasjon fra britisk forskning som konkluderte med at fuglekvitter er positivt for mental helse. Samtidig bidrar vi til å bygge opp fuglebestanden, rydder i parkene og i Akerselva, der vi blant annet tar opp plast og el-sparkesykler. Å få bidra i lokalmiljøet og for naturen kan gi deltagerne bedre helse og mestring. Oslokassa har også god kontakt med flere store aktører i privat næringsliv som ønsker fugle- eller flaggermuskasser på byggene sine.

Grønne gode ønsker til alle som bor i eller bruker den fine bydelen vår!

Utsikt fra Blåsen, på toppen av Stensparken.
Topp utsikt fra Blåsen, på toppen av Stensparken. Bilde: Christine Thune.