Koronaviruset

Gjenåpningen av Oslo fortsetter

Som varslet fjernes flere av Oslos lokale koronaregler fra og med mandag 5. juli: skjenkeforbudet etter kl. 24:00 oppheves og påbudet om hjemmekontor fjernes.

Pressemelding / Publisert: 01.07.2021

Av Byrådslederens kontor

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Smitten i Oslo fortsetter å synke, og for øyeblikket er det kun fire pasienter innlagt med Covid-19 på sykehusene i Oslo og på Ahus. Det gjør det mulig å fjerne noen av de siste lokale begrensningene som har vært i Oslo:

– Gjenåpningen av Oslo fortsetter å gå veldig bra. Selv med masse liv i byen, økt mobilitet og færre regler, fortsetter antallet smittede og innlagte å synke. Det er en stor lettelse, og som planlagt kan vi da gå videre med gjenåpningen av Oslo fra mandag. Også for skjenking og hjemmekontor vil det fra mandag være nasjonale regler som gjelder i Oslo, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Når det gjøres ytterligere lettelser i de nasjonale reglene, vil de også gjelde i Oslo. Fra og med denne uken betyr det blant annet at det åpnes for 5000 personer på utendørs arrangementer, med faste tilviste plasser og koronasertifikat:

– I kveld er det både Vålerenga-kamp på Intility og Bislett Games, og begge steder kan det være 5000 tilskuere, med bruk av koronasertifikat og oppdeling i kohorter. For alle oss i Oslo som elsker idrett er dette en skikkelig milepæl. Vi er på vei tilbake til bylivet slik vi kjenner det på stadig flere områder, sier byrådslederen.

Følgende lokale tiltak videreføres i Oslo

  • Krav om bruk av munnbind i kollektivtransporten og i taxi videreføres.
  • Anbefalingen om å unngå unødvendige reiser med kollektivtransport videreføres.
  • Regelen om smitteverntiltak på byggeplasser videreføres.

Fra og med mandag fjernes altså det lokale forbudet mot skjenking etter kl. 24.00 og påbudet om hjemmekontor. Det gjelder en nasjonal regel om at skjenkesteder ikke kan slippe inn nye gjester etter kl. 24.00, som vil vare like lenge i Oslo som i resten av landet.

For arbeidsplasser gjelder fremdeles nasjonale råd om smittevern på arbeidsplasser, som blant annet betyr at man må kunne holde avstand. Det er også en nasjonal oppfordring om delvis bruk av hjemmekontor, for å unngå for mange på arbeidsplassen samtidig.

– Bruk av hjemmekontor har vært helt avgjørende for å få ned mobiliteten og minske kontakt. Når smitten er så lav som nå, er det ikke lenger riktig med et påbud om hjemmekontor. Det betyr at folk kan begynne å være mer fysiske tilstede på arbeidsplassene. Så må både arbeidsgivere og ansatte huske at det fremdeles gjelder klare råd for å forebygge smitte på arbeidsplassene og en anbefaling om å unngå unødvendige reiser med kollektivtransport. For de fleste virksomheter vil en kombinasjon av hjemmekontor og tilstedeværelse være fornuftig en god stund til, sier Raymond Johansen.

Oslo kommune følger smittesituasjonen tett gjennom sommeren, og vil være klar for å iverksette nødvendige tiltak dersom det blir nødvendig.

Kontakt kommunen

Ta kontakt om du har spørsmål om tiltakene