Politikk

Fortsatt lave vannmagasiner

På tross av en fabelaktig innsats fra Oslos befolkning om å spare på vannet, er vannmagasinene i Nordmarka fortsatt på et lavt nivå. En årsak kan være lite nedbør i juli.

Pressemelding / Publisert: 28.07.2022

Av Byrådslederens kontor

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Vannmagasinene i Maridalsvassdraget er 68,9 prosent, mot 88 prosent som er normalen for denne tiden av året.

– Det betyr at vi fortsatt må spare på vannet. Jo mer vi sparer nå, jo tryggere er vi fremover, sier Bjørg Synøve Einan, overingeniør i Vann- og avløpsetaten.

Tørr sommer

For å fylle opp vannmagasinene, trengs det mye nedbør over tid. Maridalsvassdraget består av 29 vann i Nordmarka, og det er de samlede vannmengdene i hele vassdraget som utgjør magasinkapasiteten. Selv om det faller regn i sentrum, er det regn over Maridalsvassdraget i Nordmarka som påvirker fyllingsgraden. På Bjørnholt målestasjon har det falt 66,6 mm i juli, som kun er 60 % av normalen. Det er heller ikke meldt noe særlig nedbør der fremover.

– Man skulle kanskje tro at vannforbruket gikk ned i fellesferien når mange reiser ut av byen, men samtidig kommer det turister til Oslo også. Vannforbruket har derfor ligget ganske jevnt. Med såpass lite regn på Bjørnholt er nok det forklaringen på at vannmagasinene fortsatt er lave, sier Einan.

Fortsett med de gode vanene

For tre måneder siden sendte Oslo kommune ut en SMS med oppfordring om å spare på vannet. Siden SMS-en ble sendt ut har vannmagasinene steget noe og holdt seg relativt stabile. Allikevel er de et godt stykke under normalen.

– Jeg vil nok en gang berømme Oslos befolkning for å ha tatt oppfordringen og redusert sitt vannforbruk. Nå håper jeg alle holder på de gode vanene, for vi må fortsatt spare der vi kan, sier Sirin Stav, byråd for miljø- og samferdsel.

Oslo kommune ber innbyggerne om å være nøkterne med vannbruken slik at vi skal ha nok vann til de viktigste tingene i samfunnet som drikke, matlaging, personlig hygiene, toalettspyling, helse og næringsliv.

Slik reduserer du enkelt ditt eget vannbruk

  • Ta kortere dusjer og skru av vannet mens du tar på såpe eller sjampo.
  • Ikke la krana renne mens du pusser tennene.
  • Bruk øko-program på oppvaskmaskinen.
  • Spar klesvasken til vaskemaskinen blir helt full.
  • Bruk den «lille knappen» på toalettet når du trekker ned.
  • Sett en mugge med vann i kjøleskapet, så slipper du å la vannet renne for å få det kaldt.
  • Unngå å vaske bilen ofte.
  • Vær restriktiv med vanning av blomster og planter. Bruk kanne heller enn hageslange.
  • Ikke vann plenen. Den klarer seg fint uten vanning.

Kontakt

Hanne Sofie Fremstad, Kommunikasjonsrådgiver