Koronaviruset

Forskrift om maksimalt 10 personer i private sammenkomster vedtatt i dag

På en pressekonferanse i går annonserte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at det vil bli forbudt å samles mer enn ti personer i private hjem. Forbudet ble vedtatt av byrådet i dag. Dette er en skjerpelse av det statlige pålegget om at maksimalt 20 mennesker kan samles i privat regi.

Pressemelding / Publisert: 22.09.2020

Av Byrådslederens kontor

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Vi publiserer jevnlig oppdateringer over tiltak mot og håndtering av koronasmitte. Innholdet i denne pressemeldingen kan derfor være utdatert.

Statlige helsemyndigheter anbefaler at private sammenkomster ikke har flere enn 20 deltakere, og at det må tilrettelegges for at det skal være minst 1 meter mellom deltakerne. På bakgrunn av smittesituasjonen i Oslo anbefaler smittevernoverlegen at antallet deltakere ytterligere reduseres, til maksimalt 10. Alvoret i situasjonen gjør i tillegg at byrådet ser det som nødvendig å fastsette grensen for antall deltakere som et forbud, og ikke kun som en anbefaling.

- Situasjonen er alvorlig med økende smitte av koronaviruset, og 38,8 prosent er smittet gjennom familie og venner. Vi har derfor valgt å innføre et forbud mot å arrangere eller delta på private sammenkomster med flere enn 10 personer til stede. I første omgang varer dette i to uker fra og med i dag, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Med private sammenkomster menes alle private sammenkomster og løsere arrangementer både innendørs og utendørs. Dette kan for eksempel være fester, selskaper og andre sosiale treff i eller i tilknytning til private hjem, i parker eller andre steder utendørs. Forbudet mot private sammenkomster med flere enn 10 deltakere omfatter ikke det som i den nasjonale covid-19-forskriften defineres som et arrangement. Byrådet vil vurdere reguleringen av private sammenkomster på nytt om 14 dager.

- Smittesituasjonen vil være avgjørende for om regelverket kan lempes, eller må videreføres. Ingen av oss ønsker at vi må stenge ned enda mer igjen, men vi må jobbe sammen for å holde samfunnet åpent. Det betyr at: om du er syk? Hold deg hjemme, ta en test og bli hjemme til du er frisk. En negativ test gjør ikke at du kan leve som normalt. Om du har mulighet, vær på hjemmekontor. Hold en meters avstand. Og klarer du ikke å holde på meteren, bruk munnbind, avslutter Johansen.

Les byrådssaken om endring av Oslo kommunes forskrift.

Les nasjonal forskrift.

Pressekontakt: