Budsjett for bydelene

Varsler tøffe tider i Bydel Alna

I krevende økonomiske tider fortsetter Bydel Alna å satse på forebyggende tjenester til barn og unge, forebyggende folkehelse og helsehjelp til hjemmeboende.

Aktuelt / Publisert: 20.11.2024

Av Bydel Alna

I krevende økonomiske tider fortsetter Bydel Alna å satse på forebyggende tjenester til barn og unge, forebyggende folkehelse og helsehjelp til hjemmeboende.
Bilde: Eivind Haugstad Kleiven.

Bydel Alna iverksetter en ny strategisk plan og varsler et utviklings- og omstillingsprogram som vil løpe fram til 2028. Bydelen fortsetter å prioritere forebyggende tiltak. For barn og unge er bekjempelse av vold i nære relasjoner og det at barn skal lære norsk før skolestart viktige satsingsområder. For den voksne delen av befolkningen, skal det legges særlig vekt på forebygging av store folkesykdommer og psykisk uhelse.

– Vi har tro på forebygging som metode i Alna, sier bydelsdirektør Anders Berg.

– Derfor har vi så langt det lar seg gjøre i så tøffe økonomiske tider forsøkt å skjerme det forebyggende arbeidet i budsjettet for 2025.

Bydelen må redusere kostnadene

Bydel Alna står foran en betydelig omstilling i årene fremover. En sterk økning i bydelens kostnader knyttet til flere tjenesteområder, sammen med en økonomiske ramme som reduseres krever omstilling. Omstillingsarbeidet skal bidra til å videreutvikle tjenestene, ta i bruk ny teknologi og nye og mer effektive arbeidsmåter. Men dette alene vil ikke være tilstrekkelig til å møte behovet. Bydelen må redusere kostnadene og det vil kreve tøffe prioriteringer.

Sannsynligvis vil flere tjenester bli redusert i omfang fremover. Bydelen må i enda større grad prioritere kjerneoppgavene, satsingsområdene i strategisk plan og bortprioritere enkelte ikke-lovpålagte oppgaver. Det kan bli nødvendig med organisatoriske endringer.

– Bydel Alna er ikke unntatt fra dyrtid, sier Berg.

– Kostnadene har økt i barnevernet, psykisk helse, tilbudet til funksjonshemmede og i hjemmetjenesten. I tillegg har byrådet i Oslo lagt fram et historisk stramt budsjett. Vi må omstille oss. Det betyr at et endret tjenestenivå vil merkes både ute hos innbyggerne og innad i organisasjonen.

Tenker langsiktig

Det totale behovet for omstilling i 2025 er anslått til 133,5 mill. Store deler av det totale omstillingsbehovet vil bli dekt av konkrete tiltak spesifisert i budsjettet. Det er imidlertid en god del som gjenstår og som ikke er konkretisert. Det er et bevisst valg fra bydelens side. Det vil bli iverksatt et eget utviklings- og omstillingsprogram for kunne realisere omstillingen bydelen skal gjennom. Planleggingen av programmet har startet og vil fortsette hele økonomiplanperioden fram til 2028.

– Vi vil ikke forhaste oss, men bruke noe tid på å finne de riktige grepene, sier bydelsdirektøren

– Innbyggere og ansatte skal være trygge på at bydelen tilpasser seg de økonomiske rammene, samtidig som de som trenger det mest fortsatt skal få gode tjenester.

Bydel Alnas budsjett for 2025 og økonomiplan for 2025-2028 finner du i Framsikt.