Flere nye endringer i nytt forslag til skolebehovsplan
Utdanningsetaten har fått nærmere 1300 innspill til forslaget til ny skolestruktur i Oslo. I innspillene har det kommet frem nye perspektiver og lokalkunnskap, og vi foreslår nå flere justeringer.
Pressemelding / Publisert: 03.06.2025
Av Utdanningsetaten
Vi har lest og vurdert alle innspillene vi har fått. Høringen er en viktig del av den faglige vurderingen, og en del av metoden i arbeidet med skolebehovsplanen.
– Vi er veldig glade for det store engasjementet, og alle innspillene vi har fått fra elever, foreldre og alle som er opptatt av skole. Selv om vi kjenner byen og skolene våre godt, har vi nå fått flere innspill som har ført til at vi endrer noen av forslagene, sier Marianne Mette Stenberg, konstituert direktør i Utdanningsetaten.
Foreslår å beholde barneskolen på Nordpolen
For å sikre framtidig skolekapasitet i et område der utbyggingen kan bli større enn forventet, foreslår vi nå å beholde Nordpolen skole som barneskole. Blant annet har Plan- og bygningsetaten kommet med innspill om at det kommer flere boliger enn antatt i Nydalen, som vil påvirke elevtallet i området. Det handler blant annet om hva slags boliger som vil bli bygget.
– Vi foreslår derfor å videreføre Nordpolen skole som en barneskole, og å avvikle ungdomstrinnet på både Nordpolen og Sagene skoler, sier avdelingsdirektør Anders Fremming Anderssen.
Elevene på ungdomstrinn vil fordeles mellom Bentsebrua og Voldsløkka skoler. Vi mener at det gir faglige fordeler å samle ungdomsskoleelevene ved de nye ungdomsskolene.
– Ved å flytte ungdomstrinnet ut av skolen, frigjør vi også plass som kan brukes til for eksempel spesialavdelinger, videregående og voksenopplæringen. Dette er tilbud som vi trenger mer plass til i årene som kommer, sier Fremming Anderssen.
Kombinert barne- og ungdomsskole på Haugerud
I Groruddalen øst, har vi fått tilbakemeldinger om at det er uheldig å ha en så stor ungdomsskole på Haugerud. Ved å bygge en mindre ungdomsskole er det plass til barneskole i samme bygg. Vi foreslår derfor å etablere en felles barne- og ungdomsskole på Haugerud. De elevene som tilhører Trosterud, vil bli elever på den nye skolen. I tillegg foreslår vi å beholde ungdomstrinnet på Lindeberg skole.
– Vi foreslår å etablere en kombinert barne- og ungdomsskole på Haugerud. Dette vil redusere investeringen for Oslo kommune og møter innspillene vi har fått i høringen fra blant annet politiet og lokalsamfunnet, sier Fremming Anderssen.
Opprettholder forslaget om å legge ned Sørkedalen og Maridalen skoler
Selv om vi har fått mange innspill fra lokalsamfunnet, elever og foreldre som ønsker å bevare skolene, har vi ikke fått noen nye perspektiver som endrer anbefalingen vår. Vi anbefaler derfor fremdeles å legge ned Sørkedalen og Maridalen skoler.
– Vi forstår at det skaper uro at vi foreslår å legge ned disse skolene. Vi kan forsikre at elevene vil bli godt ivaretatt ved nye skoler, der de vil bli en del av et større miljø både faglig og sosialt, sier Stenberg.
Selv om vi nå foreslår å legge ned skolene, foreslår vi å beholde skolebyggene. Det kan være aktuelt å bruke lokalene for å møte det økende behovet for spesialklasser. Vi legger opp til at lokalmiljøet fremdeles kan bruke skolens inne- og uteområder i nærmiljøet.
Endre Møllergata skole til videregående
Møllergata skole har lav oppfylling og det er mye ledig plass i området. Skolen har hatt et stabilt elevtall de siste 25 årene, og det forventes heller ikke stor vekst framover. Samtidig er det stort behov for plasser innen videregående og voksenopplæring de neste årene. Vi foreslår derfor å ta i bruk Møllergata skoleanlegg til videregående opplæring. Skolens basseng og øvrige fasiliteter vil fortsatt kunne brukes som i dag, og skolegården kan beholdes som utendørs møteplass for lokalbefolkningen.
– I videregående skole mangler vi kapasitet, og vi har store utfordringer med alt for fulle klasserom. De store barnekullene begynner nå på videregående, og vi har et stort behov for å sikre nok plasser til de eldste elevene våre, sier Stenberg.
– Vi opprettholder også forslaget om å legge ned ungdomstrinnet ved Fyrstikkalleen skole, F21. Både Møllergata og ungdomsskoledelen ved F21 kan benyttes til videregående opplæring. Dette vil også sikre at det fortsatt er aktivitet i området rundt Møllergata skole, sier Fremming Anderssen.
Flere nye endringer
I tillegg har vi fått tilbakemeldinger som har ført til flere endringer i vårt opprinnelige forslag. Dette gjelder blant annet vurderinger knyttet til skolebehovet i Ullern og skoletomten på Hoff, innretning på den nye skolen på Ensjø, ungdomsskoletilhørigheten i Bjørvika.
Endelig forslag vedtas i desember
Utdanningsetatens endelige forslag er nå sendt over til byrådet, sammen med alle høringsinnspill og Utdanningsetatens merknader til høringen. Nå skal byrådet lage sin skolebehovsplan, som legges fram i september som en del av byrådets budsjettforslag. Først i desember vil Oslo bystyre til slutt avgjøre hvilke forslag som eventuelt skal vedtas og gjennomføres.