Barnehage

Barnehager i solidaritetstog i Bydel Søndre Nordstrand

Mange barn i verden opplever krig og urolighet. Fire barnehager i bydelen viste i anledning FN-dagen sin støtte ved å gå i solidaritetstog.

Aktuelt / Publisert: 27.10.2023

Av Bydel Søndre Nordstrand

Vi ser barn i tog som holder hjerteformede flagg
– Alle barn skal få leve, spise og hvile, roper barna fra Lerdal barnehage. Bilde: Turid Edvardsen / Bydel Søndre Nordstrand.

FNs internasjonale barnedag markeres hvert år i november for å gjøre barn over hele verden bevisste på hvilke rettigheter de har. I den anledning gikk barnehagebarn fra Prinsdalsbråten, Lerdal, Elverhøy og Hauketo i tog for å vise solidaritet med andre barn som ikke er like heldige som dem selv. Som en del av forberedelsene til dagen hadde de laget flagg og snakket om barns rettigheter.

–Alle barn har rettigheter. De har rett til å spise, sove og leke i fred og ha et fritt liv, forteller Wilhelm, Amira og Frøya fra Prinsdalsbråten barnehage. Det er derfor vi går i tog i dag.

Vi ser to barn posere foran en fane, en jente stikker hodet fra, bak fanen.
Amira, Wilhelm og Frøya er opptatt av barns rettigheter. Og så er det jo veldig gøy å gå i tog også. Bilde: Turid Edvardsen / Bydel Søndre Nordstrand.

– Ved å gå i tog ønsker vi å markere at barn også har rettigheter. Dette er et tema vi snakker om i barnehagen. Vi ønsker også å hylle vårt mangfold, vise samhold og glede, forteller initiativtager Anette Askestad Brændholen, styrer i Prinsdalsbråten barnehage.

Vi ser en voksen holde en fane, med to barn. Tog i bakgrunnen.
Initiativtaker Anette Askestad Brændholen går foran i toget med barn fra Prinsdalsbråten barnehage. Bilde: Turid Edvardsen / Bydel Søndre Nordstrand.

Prinsdalsbråten barnehage er en del av Bydel Søndre Nordstrands satsing på mangfoldskompetanse i barnehagene. Prosjektet avsluttes i disse dager, men arbeidet fortsetter.

–I Prinsdalsbråten barnehage jobber vi særlig med inkluderende praksis og vi er opptatt av å snakke med barna om rettigheter i barnekonvensjonen. Vi jobber også forebyggende for at det ikke skal oppstå tilløp til mobbing og krenkelser.

Prinsdalsbråten barnehage synger Barn av regnbuen for førsteklasse på Prinsdal skole.
Skolestarterne i barnehagen synger for førsteklassingene på Prinsdal skole. Bilde: Turid Edvardsen / Bydel Søndre Nordstrand.

Solidaritetstoget er et samarbeid med Prinsdal skole. Det var skolestarterne i barnehagene som gikk i toget, som endte opp i skolegården til Prinsdal skole. Ungene sang Barn av regnbuen til førsteklassingene, som kvitterte med å synge en alfabet-sang tilbake.

– Dette er også en god anledning for å bli litt kjent med skolen barna skal begynne på, og få møtt de andre barna som sogner til Prinsdal skole. Vi håper dette kan bli starten på en flott tradisjon, avslutter Askestad Brændholen.

Det er barna helt enige i. – Det er gøøøy og gå i tog, utbryter Hussein.

vi ser to gutter med plakat, den ene gjemmer seg bak plakaten sin
Hussein og kameraten er stolte av de fine flaggene de har laget. Bilde: Turid Edvardsen / Bydel Søndre Nordstrand.
Vi ser barn med hjemmelagede flagg.
Barna har gjort seg flid med solidaritetsflaggene sine. Bilde: Turid Edvardsen / Bydel Søndre Nordstrand.
Vi ser to flagg.
Forseggjorte flagg med fredssymboler. Bilde: Turid Edvardsen / Bydel Søndre Nordstrand.